Rusya, Abhazya'nın Karadeniz kıyısında yeni deniz üssü kuruyor

Abhazya'daki ayrılıkçıların lideri Putin'le görüştü

Rusya'nın Karadeniz filosunda 40 gemi ve 7 denizaltı bulunuyor (Reuters)

Gürcistan'da fiili olarak Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar tarafından yönetilen Abhazya bölgesinin lideri, Moskova'nın bölgede bir deniz üssü kuracağını açıkladı.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştükten sonra Izvestiya'ya bir açıklama yapan Abhazya lideri Aslan Bjania, "Bir anlaşma imzaladık ve yakında Oçamçire bölgesinde Rus donanmasına ait kalıcı bir üs kurulacak" diye konuştu.

Yeni üssün her iki tarafın da çıkarına olacağını vurgulayan Bjania, "Bu hamle hem Rusya hem de Abhazya'nın savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor ve bu tip ilişkiler devam edecek. Ayrıca konuşamayacağım başka şeyler de var" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, konuyla ilgili gelen bir soruya konunun Savunma Bakanlığı'nın yetkisinde olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Rusya, 2008'de Abhazya ve Gürcistan'da ayrılıkçıların kontrol ettiği bir diğer bölge olan Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımıştı. Kremlin'in kararı, Gürcistan'ın Güney Osetya'da kontrolü yeniden sağlamak için yürüttüğü operasyonun Rus ordusu tarafından püskürtülmesinin ardından gelmişti. 

Oçamçire'de bir Rus deniz üssünün kurulması 2009'da da gündeme gelmiş, o dönem Batı ülkeleri Moskova'yı Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhak etmekle suçlamıştı.

Sovyetler Birliği döneminde de bir deniz üssüne ev sahipliği yapan Oçamçire'de Rus üssünün kurulma kararı, Kremlin'in Karadeniz'de Sivastopol'e alternatifler aradığı bir dönemde geldi.

Wall Street Journal'in dün yayımladığı bir haberde, Ukrayna'nın tekrar eden saldırılarından dolayı Rus donanmasının Karadeniz filosunun önemli bir bölümünü Kırım'daki ana üssünden çekmek zorunda kaldığı ifade edilmişti.

Abhazya'da kurulması planlanan Rus üssüyle ilgili Moskova'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Abhazya'nın bağımsızlığı Rusya'nın yanı sıra, Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye tarafından da tanınıyor. Dünyanın geri kalanıysa bölgeyi Gürcistan'ın bir parçası olarak görüyor.


Independent Türkçe, Reuters, Wall Street Journal, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU