Gürcistan'a bağlı Abhazya'yı yöneten ayrılıkçılar: "Rusya'ya bağlanmak istemiyoruz"

Açıklamada, bağımsızlığın tartışmaya açık olmadığı vurgulandı

Abhazya'da 5 bine yakın Rus askerinin konuşlu olduğu tahmin ediliyor (Reuters)

Gürcistan'in kuzeybatısında ayrılıkçıların kontrolündeki Abhazya'nın fiili yöneticileri bölgenin Rusya tarafından ilhakına karşı olduklarını açıkladı.

Gürcistan'ın bir parçası olmasına karşın, tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın "Dışişleri Bakanlığı" perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin Rusya'nın değişmez bir müttefiki olduğu ancak bağımsızlığının tartışmaya açık olmadığı belirtildi.

Abhazya'dan yapılan açıklama, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev'in Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhak edebileceği yönündeki sözlerinin ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medvedev geçen hafta yaptığı açıklamada, "Rusya'ya bağlanma fikri hâlâ popüler ve bunun için iyi gerekçeler varsa uygulanabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Abhazyalı yetkililer Medvedev'in sözlerinin "jeopolitik rekabetin yoğunlaşmasından" başka bir şeyin işareti olmadığını savundu.

Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba, bölgenin Rusya'ya bağlanması için herhangi bir siyasi girişim olmadığına dikkat çekerken, "Rusya Federasyonu'na bağlanmamız için resmi bir teklif almadık ve ben Abhazya içinde de Rusya'yla böyle bir ilişki dinamiğini savunan bir siyasi yapılanma görmedim" diye konuştu.

Yaklaşık 250 bin kişiye ev sahipliği yapan Abhazya, Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından patlak veren iç savaşla birlikte "de facto" bir devlet olarak varlığını sürdürmüştü.

Yüzlerce Gürcü de, ayrılıkçıların yürüttüğü kampanyayla Rusya'yla sınırı bulunan bölgeden sürülmüştü.

Rusya'yla Gürcistan arasında sonuncusu 2008'de yaşanan bir dizi savaşın ardından Moskova yönetimi bölgeye askeri güç konuşlandırarak Tiflis'e bağlı güçlerin ayrılıkçılara müdahalesini fiili olarak engellemişti.


Independent Türkçe, Politico, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU