Amazon'un fiyat artırmak için gizli algoritma kullandığı öne sürüldü

E-ticaret devi algoritmayla 1 milyar dolar kâr etti

Amazon yönetimi, davada kendilerine yöneltilen suçlamaları reddediyor (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), e-ticaret devi Amazon'un fiyatları artırmak için gizli bir algoritma kullandığını öne sürdü.

WSJ, iddiaları tekel gücünü yasadışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle, ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun firmaya 25 Eylül'de açtığı davanın belgelerine dayandırdı. 

Haberde, Amazon'un fiyatları ne kadar artırabileceğini test etmek için "Project Nessie" adlı bir algoritma kullandığı öne sürüldü. 

Dava belgeleriyle ilgili bilgi sahibi olduğunu iddia eden ve kimliklerini paylaşmayan kaynaklara göre algoritma Amazon'a yaklaşık 1 milyar dolar kazandırdı.

WSJ, algoritma aracılığıyla Amazon'un Target gibi büyük rakipleriyle mücadelede fiyatları ne kadar artırabileceğini önceden hesapladığını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre algoritma, diğer rakiplerin ne kadar fiyat artırımına gideceğini öngörebilmek için sitedeki ürünlerin fiyatlarını yapay olarak şişiriyor. Eğer rakiplerin daha düşük fiyatlarda kalacağı ortaya çıkarsa, algoritma da otomatik olarak fiyatları normale çekiyor. 

Algoritma aynı sistemi Amazon'un rakiplerinin uyguladığı indirimlerde de gerçekleştirebiliyor.

FTC, yazılıma dair iddialarla ilgili açıklama yapmazken, Amazon'dan kimliğini paylaşmayan bir sözcü, algoritmanın basit bir fiyat eşleştirmesi programı olduğunu savunarak, FTC'nin yazılımı yanlış değerlendirdiğini öne sürdü. Sözcü, algoritmayı birkaç yıl denediklerini, iyi sonuç alamayınca da projeyi sonlandırdıklarını savundu.

Teknoloji haberi sitesi Techcrunch, Amazon'un algoritmayı kullanmayı 2019'da bıraktığını yazdı. Yazılımın tam olarak ne zaman geliştirildiğiyse bilinmiyor.

FTC ise açtığı davada Amazon'un farklı stratejilerle rakiplerinin adil şekilde rekabet etmesini engellediğini öne sürüyor. Buna göre e-ticaret devi, tekel gücünü yasadışı biçimde kullanarak, rakiplerinin Amazon'un piyasadaki hakimiyetini tehdit etmemesini sağlıyor. 

Davada Amazon'daki satıcıların da "cezalandırıldığı" iddia ediliyor. Buna göre satıcılar, Amazon üzerinden ticaretini yaptığı ürünleri şahsi sitelerinden daha ucuza satması durumunda, söz konusu ürünler platformdaki listede aşağı sıralara atılıyor ve müşterilerin bunları görmesi zorlaştırılıyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Techcrunch

DAHA FAZLA HABER OKU