Sürgündeki Myanmar İnsan Hakları Bakanı Myo Min: "Rusya, cuntaya askeri destek sağlıyor"

"Darbe yönetimine kendi halkını öldürmesi için savaş uçakları ve teknoloji tedarik ediyorlar"

Cuntaya karşı 2021'de düzenlenen protestolarda göstericiler, devrik lider Su Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin bayrağını taşımıştı (Reuters)

Myanmar'ın sürgündeki İnsan Hakları Bakanı Ang Myo Min, Rusya'nın ülkedeki cuntayı desteklediğini öne sürdü. 

Myanmar'da askeri darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nden Myo Min, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e verdiği söyleşide, cuntanın Kremlin'in askeri desteğini aldığını iddia etti.

57 yaşındaki Myo Min, ülkedeki durumun Avrupa'yı da yakından ilgilendirdiğine işaret ederek, şunları söyledi: 

Myanmar meselesi, Avrupa Birliği'ni (AB) ve Avrupa ülkelerini ilgilendiriyor çünkü Myanmar ordusunun Moskova'yla güçlü bir ilişkisi var. Rusya sadece Ukrayna'yı işgal etmekle kalmıyor, Myanmar'daki askeri rejimi de destekliyor. Cuntaya kendi halkını öldürmesi için savaş uçakları ve teknoloji sağlıyor.

Ulusal Birlik Hükümeti'ndeki ilk gey bakan olan Myo Min, devrik lider Ang San Su Çi hakkında ağustosta çıkarılan kısmi affı da “siyasi propaganda” diye niteledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan Hakları Bakanı, "Eğer cunta samimi ve iyi niyetli olsaydı, onu en başta tutuklamazdı çünkü o bir suçlu değil. O demokratik bir lider ve halkın idolü, ülkedeki demokrasinin sembolü. Cezasının indirilmesi bir iyi niyet göstergesi değildir" dedi.

Darbe yönetimi, 33 yıl hapse mahkum ettiği devrik lider hakkındaki 19 suçun 5'inin affedildiğini, cezasının 22 yıla indirildiğini ve ev hapsine alındığını duyurmuştu. 

Ancak Myo Min, Nobel Barış Ödülü sahibi Su Çi'nin durumuyla ilgili hiçbir bilgi edinemediklerini ve nerede tutulduğunu bilmediklerini savundu. 

Myo Min, geçen hafta Brüksel'de AB ülkelerine seslenerek, cuntanın savaş uçakları için satın aldığı yakıtları üreten firmalara ambargo uygulanmasını istedi. 

ABD de ağustosta askeri darbe yönetiminin kullandığı bankaları yaptırım listesine almıştı. 

Cuntanın sivillere karşı savaş suçu işlediğini savunan Myo Min, ülkedeki durumun sadece Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ni (ASEAN) değil tüm uluslararası kamuoyunu ilgilendirdiğini de söyledi.
 


Myanmar'da darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Ang Hlaing liderliğinde 1 Şubat 2021'de yönetime el koydu.

Ordu, Güneydoğu Asya ülkesinin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. 

Darbe yönetimi, 2023'te seçim yapılacağını açıklamasına rağmen temmuzda OHAL'i yeniden uzattı. 

Ulusal Birlik Hükümeti'nin rakamlarına göre darbeden bu yana yaklaşık 8 binden fazla kişi öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı. 

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'na göreyse ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. 

Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan ikisi çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti.


Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU