İran'a her gün 10 bin Afgan mülteci geliyor

Polis mültecilere karşı tutuklama kampanyası başlattı ve onları sınır dışı edilmek üzere çeşitli şehirlerdeki sığınaklara nakletti

Afgan göçmenlerin İran'da tutuklanması durumu yeni değil, güvenlik güçleri yıllardır kimlik belgesi olmayan göçmenleri tutukluyor / Fotoğraf: Reuters

İran'daki birçok Afgan göçmen, İran rejiminin çeşitli kentlerde kendilerine karşı tutuklama kampanyası başlattığını, güvenlik güçlerinin göçmen belgesi olan göçmenleri dahi tutukladığını aktardı.

İranlı yetkililer, İran'daki Afgan göçmen sayısının son dönemde benzeri görülmemiş bir şekilde arttığını, ülkeye günde 10 binden fazla göçmenin girdiğini bildirdi.

Sosyal medya kullanıcıları tarafından yayılan videolarda, İran polisinin Şiraz'daki bir kamp yakınında aralarında pasaport ve oturma izni gibi belgeleri tam olan göçmenlerin de bulunduğu çok sayıda göçmeni tutukladığı ve bu göçmenleri Şiraz'daki bir sığınma evine naklettiği görüldü.

Devlet medyası da Afgan göçmenlerin durumuna değindi. Fars Haber Ajansı, İran'da yaklaşık sekiz milyon Afgan göçmen olduğunu ve yaklaşık 10 bin göçmenin her gün yasa dışı ve yasal yollarla İran'a girdiğini belirten istatistikler yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi'nin eski başkanı Haşmetullah Felahtbişe, geçen cumartesi günü uzmanlardan elde ettiği istatistiklere dayanarak, Afgan göçmenlerin sayısının sürekli olarak arttığını ifade etti ve Afgan vatandaşlarının İran'a akışını "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Felahtbişe, şunları dile getirdi:

Bir uzmandan aldığım istatistiklere göre her gün İran'a 10 bin Afgan giriş yapıyor. Ben Afgan mültecilerin İran'a gelmesine karşı değilim, çünkü birçoğu İran-Irak savaşının ardından ülkemizin yeniden inşasında çalıştılar ve barış içinde bizimle yaşıyorlar, ancak kayıt altına alınmamaları tehlikeli bir durumdur.


Yerel İran medyası ve İranlı yetkililer, Afgan göçmenlerin İran'a gelişine ilişkin istatistikler yayımlıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komitesi, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi ve Taliban'ın ülke üzerindeki kontrolü sağlaması nedeniyle ilk aylarda İran'a her gün yasal ve yasadışı olarak yaklaşık beş bin Afgan göçmenin geldiğini açıkladı.

Ancak Şark Gazetesi, İran'daki hükümet medyasının çoğunluğundan farklı bir tutum benimsedi ve bu iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Gazetenin bir yazarı, haberlerin ve videoların dolaşımının göçmenler hakkında korku yayma amacı güden dalganın bir parçası olduğunu öne sürdü.

İran güvenlik servislerine bağlı Fars Haber Ajansı, ülkede büyük bir Afgan göçmen akışının yaşandığını, bu göçmenlerin çoğunun kaçak yollarla ülkeye giriş yaptığını ve çoğunun büyük şehirlerin kenar bölgelerinde yaşadığını aktardı.

Ayrıca bu göçmenlerin "İran vatandaşları için birçok soruna neden olduğuna" dikkat çekti.
 


İran'da Afgan göçmenlerin tutuklanması süreci yeni değil, yıllardır kimlik belgesi olmayan göçmenler tutuklanıp farklı şehirlerdeki özel sığınaklara taşınıp bir süre sonra ülkelerine geri gönderiliyorlar.

Ancak Taliban'ın yeniden ortaya çıkmasının ardından özellikle İran'a yeni bir Afgan göçmen dalgası geldi ve İran polisi, bazı gruplarla iş birliği yaparak bu göçmenlerle sürekli olarak mücadele ediyor.

Şiraz'daki bir sığınağın yakınında kaydedilen bir videoda, bazı Afgan göçmenler, İran'ın göçmenleri tehdit etmek ve İran'dan sınır dışı etmek amacıyla yeni bir tutuklama dalgası başlattığını söyledi.

Afgan mültecilerin İran'da sahip oldukları belgelere dayalı olarak farklı hizmetler aldıkları belirtiliyor, bu belgeler arasında oturum izinleri, pasaportlar ve İran'a seyahat vizeleri bulunuyor.

İran'da göçmenler ve özellikle Afgan göçmenler hakkında artan tartışmalarla eşzamanlı olarak, İbrahim Reisi hükümetinin İçişleri Bakanı olan Ahmad Vahidi, ülkedeki göçmen sorununu düzenlemek için çalışacağını açıkladı.

Hükümet toplantısı sırasında Vahidi, göçmenler ve yabancı vatandaşlar konusunun son derece önemli olduğunu ve ilgili makamların bu sorunu çözmek için ciddi bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

İçişleri Bakanı, medyada dolaşan göçmen sayısı istatistiklerini "uydurma" olarak nitelendirdi ve bu istatistiklerin hiçbir hükümet kurumu tarafından desteklenmediğini vurguladı.

Ayrıca İran'da yaşayan yabancı vatandaş sayısının beş milyon kişiye ulaştığını ifade etti.

 

 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU