Latin Amerika’da demokrasi yanlıları azınlığa düştü

Latin Amerika'nın en büyük kamuoyu araştırma şirketi tarafından hazırlanan rapora göre, nüfusun yalnızca yüzde 48'i demokrasiyi destekliyor. Latin Amerikalılar artık otoritarizmi bir alternatif olarak görüyor

Latin Amerika'daki otoriterleşme eğiliminin son halkası Arjantin’de aşırı sağcı Milei’nin yükselişi oldu. Milei’nin kazanması durumunda kürtaj haklarının tehlikeye girmesinden korkan kadınlar geçen hafta sokağa çıktı (AFP)

Latin Amerika'nın en büyük kamuoyu araştırma şirketi Latinobarómetro tarafından hazırlanan rapora göre, bölgede demokrasiyi destekleyenlerin oranı giderek azalıyor. Nüfusun yalnızca 48'i demokrasiyi destekliyor. 2010'da bu oran yüzde 63'tü.

Araştırmaya göre, ülkelerinin yönetim biçimi Latin Amerikalılar için giderek önemsiz hale geliyor. Bu da popülizm ve otoriterlik için uygun bir zemin oluşturuyor.

Latinobarómetro'nun kurucusu Marta Lagos yaklaşık 30 yıldır anketleri aracılığıyla yarım milyon Latin Amerikalıyla konuşmuş. Lagos, El Pais’e verdiği röportajda, Latin Amerika ülkelerinin ortak probleminin eşitsizlik olduğunu söylüyor. Sağ hükümetler de sol hükümetler de 40 yıldır süren bu problemi ortadan kaldıramadı. Bununla birlikte demokrasinin Latin Amerikalılara umdukları siyasi ve sosyal güvenceyi de sağlamaması, otokrasi ve popülizm tehdidini ortaya çıkardı.
 


Demokratların sessizliği ve siyasetteki yozlaşmanın popülizmin yükselişini hızlandırdığını söyleyen Lagos, bu duruma örnek olarak Arjantin'in aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Javier Milei’yi gösteriyor. Milei, Arjantin siyasetinin köklü partilerinden birinden gelmiyor, geleneksel anlamda bir programı ya da ekibi de yok. Buna karşın Milei, Ağustos’taki ön seçimden yüzde 30 oy alarak birinci çıkmış, bu durum sürpriz sayılabilecek bir gelişme olarak değerlendirilmişti.

Milei, geçen pazar adaylar arasında gerçekleşen ilk zorunlu münazarada da benzer bir başarı yakaladı. Münazarada seçilmesi halinde ekonomiyi kuralsızlaştıracağını, kamu kuruluşlarını özelleştireceğini ve Merkez Bankası'nı kapatacağını açıkladı. Tartışma yaratan açıklamalarıyla dikkat çeken Milei münazara oylamasında oyların yüzde 27,9’unu alarak adaylar arasında ikinci sırada yer aldı.


Independent Türkçe, El Pais, teleSUR

DAHA FAZLA HABER OKU