ABD'de çiftler arasında yeni trend "para randevusu"

"Aklımızdaki hedefleri konuşurken bir yandan da kendimizi şımartıyoruz"

Danışmanlar, düzenli olarak para randevusuna çıkan çiftlerin harcamalarını daha iyi yönetebileceklerini söylüyor (Unsplash)

Tierra Bates ve kocası Gregory, bütçeleri ve tasarruf hedeflerini gözden geçirme havasına girmek için şık giyiniyor ve lüks bir et lokantasında akşam yemeğine gidiyor.

Güney Carolina'nın Shelby kentinde okul terapisti ve emlakçı olan Bates, "Bir şeyleri tartışıyoruz ama aynı zamanda kutlama da yapıyoruz" diyor ve ekliyor: 

Aklımızdaki hedefleri konuşurken bir yandan da kendimizi şımartıyoruz.

Romantizm ve finansın bu karışımı, mali danışmanlar ve servet oluşturma işindekiler tarafından "para randevusu" (money date) diye adlandırılıyor. 

Buradaki fikir, çiftlerin genellikle korktuğu konuşmalar için zaman ayırmak ve bunu dört gözle beklenen bir etkinlik haline getirmek. 

Yükselen trend Wall Street Journal'ın (WSJ) da dikkatini çekti. Gazete konuyla ilgili kapsamlı bir haber hazırladı.

Danışmanlar ve ilişki rehberleri, düzenli olarak para randevularına giden çiftlerin harcamalarını, tasarruflarını ve yatırımlarını daha iyi yönetebildiklerini söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Para konusundaki anlaşmazlıklar evlilikleri zorlayabildiğinden, finansal kararlar hakkında eğlenceli şekilde tartışmalar yapmak, sorunların dargınlık yaratmadan önce ele alınmasına yardımcı oluyor.

Cincinnati'de finans koçluğu yapan Christine Luken, "Müşterilerime 'Para randevusuna seksi kıyafetlerinizle çıkın' önerisinde bile bulundum" diyor.

Finansal planlamayı randevuya dönüştürmek kulağa uyumsuzluk gibi gelebilir ancak bilim bu önermeyi destekliyor. 

Michigan Üniversitesi'nde Pazarlama Profesörü olan Scott Rick, "Bu, araştırmaların insanların alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olabileceğini öne sürdüğü, daha az heyecan verici bir görevi daha heyecan verici ödülle eşleştiren bir tür cazibe gruplaması" dedi.

Finans uzmanlarından oluşan Entwistle Partners'ın kurucusu ve UBS'in Varlık Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kathy Entwistle da eşinizle mali durumunuzu konuşmak için zaman planlayarak para konusunda anlayış, daha fazla şefkat ve daha fazla başarıya kapı açabileceğinizi öne sürüyor. 

Entwistle'a göre basit konuşmalar yapmak, potansiyelin kilidini açabilir ve konunun gizemini çözebilir:

Bu küçük adımları atmaya başladığınızda, her şey daha da kolaylaşır. Parayla ve sevgilinizle ilişkinizde, olmak istediğiniz yere daha yakın hissedersiniz.

Florida merkezli finansal terapist Adam Kol, daha iyi para kararları almak için para harcamanız gerekebileceğini hatırlatıyor.

İlk para randevularını ayarlamak isteyen çiftler içinse Kol, en son kredi kartı ekstresinin birlikte incelenmesini öneriyor. 

'Bunu harcadığınıza inanamıyorum' demek yerine 'Burada garip bir şey olmadığından emin olalım' demek daha doğru.


Independent Türkçe, WSJ, Goop 

DAHA FAZLA HABER OKU