Sudan'ın Gadarif eyaletinde dang humması yayılıyor

Sudan Doktorlar Sendikası açıklamasında ”Tüm göstergeler bir sağlık felaketiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı

Sudan'ın başkenti Hartum'dan bir görüntü / Fotoğraf: ANA

Sudan Doktorlar Sendikası, dang hummasının Gadarif eyaleti genelinde "felaket" bir şekilde yayılacağı ve bunun "yüzlerce ölüm ve binlerce enfeksiyonla" sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Sudan Doktorlar Sendikası’ndan aktardığına göre Sendika’nın İnceleme Komitesi yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz günlerde Gadarif Hastanesi ve diğer sağlık tesislerindeki kümülatif enfeksiyon ve ölüm oranını izledik. Tüm göstergeler bir sağlık felaketiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Komite Sağlık Bakanlığı ve çeşitli birimlerine lojistik, teknik ve tıbbi kaynak sağlama ve geçici ambulans kampları açma görevini yerine getirme çağrısında bulundu. Ayrıca, evlerde dang humması hastası olan hastaların sayısı hastanelere ve sağlık merkezlerine göre kat kat fazla olduğundan enfekte kişilerin sayısını belirlenmesinin zorlaşabileceği aktarıldı.

Sudan Sağlık Bakanı Heysem Muhammed İbrahim Ağustos ayının ilk haftası, karmaşık koşullar ve büyük zorlukların ortasında Hartum’daki 130 hastaneden sadece 30’unun faaliyete devam edebildiğini açıklamıştı. İbrahim, Londra merkezli Arap Dünyası Haber Ajansı’na (AWP), ‘Savaştan en çok etkilenen vilayetlerin Hartum ve Darfur olduğunu ve başkent Hartum’un sağlık sektörünün savaştan doğrudan ve büyük ölçüde etkilendiğini’ belirtmişti. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, insani yardım kuruluşlarının ve sağlık personelinin ülkedeki çatışmaların yol açtığı krizin yansımalarını kontrol altına alma çabalarına rağmen, Sudan’daki sağlık sisteminin tamamen çökmenin eşiğinde olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çatışma sonucunda sağlık sisteminin bozulmasının yanı sıra örgüt ile diğer uluslararası ve hükümet kuruluşlarının etkilenen bölgelere ulaşım sağlayamaması nedeniyle Sudan’da bir dizi salgın konusunda uyarıda bulunmuştu. İbrahim de Hartum çıkan uzmanlaşmış tıbbi personelleri diğer Sudan şehirlerinde görevlendirmek için gösterilen çabalara işaretle, bazı eyaletlerde mide-bağırsak ameliyatları, karaciğer ameliyatları ve kalp ameliyatları gibi birçok ameliyatı gerçekleştirmek üzere görevlendirildiklerini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU