Ampute yüzme antrenörü Mecdi, Gazzeli çocuklara yüzme öğretiyor

Gazze Şeridi'nde çocukları eğitmek için özel okul açtı: "Zorluklara göğüs germede onlara rol model olmaya çalışıyorum"

Mecdi, Filistin toprakları dışında Mısır'da yüzmeyi öğrendi ve derin dalış kursları aldı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka/Independent Arabian

Ampute yüzme antrenörü Mecdi et-Tatar, kesik bacağını koltuk değneğine dayalı bir şekilde öğrencilerine suya girmeden önce yapılması gereken kondisyon egzersizlerini anlattı ve bu egzersizleri havuza girmeye hazırlanan öğrencilerinin önünde bizzat uyguladı.

Çocuklar heyecanlandılar ve ampute antrenörleri Mecdi'yi taklit etmeye başladılar, bazen havaya atladılar, bazen ellerini daire şeklinde salladılar, bazen de hızla onun etrafında koştular.

Isınma egzersizlerinin önemi hakkındaki talimatlarını ve yüzerken kas gerginliği yaşamaları durumunda ne yapmaları gerektiğine dair tavsiyelerini dinlediler.

 
Eğitici mesajlar

Yüzme antrenörü Mecdi çocukların hazır olduğundan emin olduktan sonra huz kenarına ayakları suya değecek şekilde oturmalarını istedi ve tek ayağıyla havuzun nasıl hareket ettirileceğini uygulamalı olarak anlatmaya başladı.

Antrenörün ayakları arasından sular uçuşuyordu, çocuklar bunu görünce heyecanlandılar ve ona tekrar tekrar "daha iyisi" diye tezahürat yaptılar.

Roller hızla değişti ve Mecdi düdüğünü çaldı. Çocuklar egzersizi yapmaya Mecdi ise onları motive etmeye başladı:

Acele edin kahramanlar, bu sizin için iyi ve sizi boğulmaktan kurtaracak. Lütfen, suyun ayaklarınızın arasında uçuştuğunu görmek istiyorum.

Anternör bu şekilde öğrencilerini izliyordu.

Mecdi'nin çocukları eğitmesi uzun sürmedi, çünkü suya dokunmaya ve dalmaya istekli olduklarını biliyordu.

Ancak onların yüzmesine izin vermeden önce havuza yaklaştı, koltuk değneklerini çıkardı ve suya atladı. 

Mecdi, "Kursiyerler eğitmenlerinin yanında kendilerini güvende ve profesyonel hissetmeliler. Ben sağ taraflı bir amputeyim, çocukların önünde anlattığım her adımı uygulamaya çalışıyorum. Sadece onlara öğretmek değil, onlara bir mesaj da veriyorum; bunlardan ilki, engelli olmama rağmen bana güvenmeleri ve havuza girerken endişelenmemeleri. İkincisi onlara rol model oluyorum çünkü yaralanmalar herhangi bir aktiviteye katılmak için güçlü bir motivasyon olmaya devam etmektedir ve engelli grup için bir engel teşkil etmemektedir" dedi.

 
Mecdi'nin hikayesi

Mecdi 9 yaşındayken bir araba kazası geçirdi ve doktorlar sağ ayağını kurtaramadı. O zamanlar sağlıklı seçenek bacağının kesilmesiydi ve o zamandan beri 42 yaşına kadar bu şekilde tek ayakla yaşıyor.  

Çocukluğunda yüzme konusunda iyi olmayan Mecdi, ancak toplumda seçkin bir insan olmak ve kendine has meziyetler taşımak için yüzmeyi öğrenip ustalaştı.

Mecdi, "Bu, benim kendim için koyduğum bir meydan okumaydı. Ya hedeflerimi gerçekleştirecek ve bu alanda mükemmel olacaktım ya da zayıf biri olup engelliliğe teslim olacaktım. Bugün Gazze'deki tek ampute yüzme antrenörü benim" dedi.
 

Suya dalma tutkusundan dolayı Filistin Yüzme Okulu adında bir okul kurdu.jpg
Suya dalma tutkusundan dolayı "Filistin Yüzme Okulu" adında bir okul kurdu / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka/Independent Arabia

 

Mecdi'nin yolu kolay değildi. Aksine, özellikle ampute olduğu için birçok zorlukla karşılaştı. Yüzme öğrenirken başlangıcında çok acı çektiğini şu sözlerle anlattı:

Bu spor tam uzuvlara sahip sağlıklı bir kişinin büyük bir esneklikle suda alt uzuvlarını koordineli bir şekilde kullanarak hareket etmesini gerektiriyor. Ama benim durumumda bu iki kat çaba gerektiriyor.


Mecdi'nin ayağının kesilmesi nedeniyle yüzmeyi öğrenmek için yapması gerekenler arasında, ayak tabanındaki kasları güçlendirmek ve dalabilmek için ağırlık kaldırmak, özellikle de ayak egzersizleri yapmak vardı.

Mecdi, "Bu başarının elde edilmesinde ve engellerin aşılmasında psikolojik faktör önemli bir rol oynamaktadır" diye konuştu.

Mecdi sözlerini şöyle sürdürdü:

Yüzmeyi öğrenmede zorlukların üstesinden gelmek için net ve sağlam bir vizyon belirledim ve kararlılığımı itici gücüm olarak gördüm. Engelliliğin, hedeflere ve mükemmelliğe ulaşma yolunda engel olmadığını fark ettim. Tek ayak benim yeteneklerimi sınırlamıyor. Bu yüzden yüzme sporunda istediğimi elde edebildim.


Havuzda

Filistin toprakları dışında Mısır'da yüzme öğrenen ve derin dalış dersleri alan Mecdi, Dubai'de de yüzme eğitimi ve Almanya'da yüzme eğitmenliği sertifikası aldı.

Bu sporda yetkin bir nesil yetiştirmeyi arzulayan Mecdi, kararlılığı ve güçlü iradesi sayesinde becerilerini çocuklara aktarmak için Gazze'ye döndü.

Mecdi, suya dalan bir balık gibi havuza girdi. Tek ayağı onu iterken ellerini hareket ettirdi ve çocuklar da hemen onu takip etti.

Mecdi, "Çocukları eğittiğimde mutlu oluyorum. Onlara sevgiyle öğretiyorum ve onlara güven veriyorum. Onlara sanki babalarıymışım gibi davranıyorum. Bu çocukların yüzmeyi öğrenmelerine yardımcı oluyor" dedi.
 

Mecdi, yüzme antrenörlüğü mesleğini çocuklara adadı çünkü onlarla ilgilenmeyi seviyor.jpg
Mecdi, yüzme antrenörlüğü mesleğini çocuklara adadı çünkü onlarla ilgilenmeyi seviyor / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka/Independent Arabia

 

Hobisini çok seven ve aynı zamanda bu konuda profesyonel olan Mecdi, suya dalmaya olan tutkusundan dolayı "Filistin Yüzme Okulu" adında bir okul kurdu.

Yüzme sporunu çocuklar ve yetişkinler arasında yaygınlaştırmayı hedefleyen ampute yüzme antrenörü bu hobinin psikolojik yükleri ve stresi azalttığını söyledi.


Engelli bireylerin becerileri

Yüzme antrenörlüğü görevini çocuklara adayan Mecdi, onlarla ilgilenmeyi çok seviyor. Bu yaz sezonunda her biri yaklaşık 20 çocuktan oluşan 5 gruba eğitim vermeye devam ediyor.

Mecdi gençlerle ilgilenmenin, bilginin bu çağa uygun şekilde aktarılmasında yüksek beceriler gerektirdiğini söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin listesine göre Gazze'de bin 900 ampute kişi bulunuyor. Bunların 600'ü İsrail'le yaşanan savaşta uzuvlarını kaybetmiş, geri kalanlar ise çeşitli kazalara maruz kalmış.

Engelliler Derneği Direktörü Meyser eş-Şakra, Gazze'deki tüm ampütelerin spor becerilerinde üst düzeyde yetkinliğe sahip olduğunu, bazılarının uluslararası başarılara imza attığını, bunun da onların toplumun aktif bir parçası olduklarını gösterdiğini söylüyor. 

Şakra, "Gazze'deki zor koşullara rağmen engellilik haliyle mücadele edebiliyorlar. Bu grup, özellikle kanunla güvence altına alınan hakları konusunda ihmal ve dışlanmayla karşı karşıya kalıyor" dedi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU