Çin, Hong Kong'daki yabancı konsolosluklarda çalışanların listesini istiyor

Konsolosluklara bir ay süre verildi

Yaklaşık 7,5 milyon nüfusa ev sahipliği yapan Hong Kong'un 2047'de özerk statüsünü kaybederek tamamen Çin'e bağlanması bekleniyor (Reuters)

Pekin yönetimi, Hong Kong'daki konsolosluklarda görevli yerel personelin isimleri, adresleri ve iş tanımlarının ilgili ülkeler tarafından Çin Dışişleri Bakanlığı'na aktarılmasını istedi.

Guardian'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü tüm konsolosluklara İngilizce ve Çince mektuplar göndererek isim listelerinin gönderilmesi için bir ay süre verildiğini iletti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hong Kong'daki yabancı konsolosluklara talep mektubunun yanı sıra, yerel çalışanların bilgileriyle doldurulması için iki adet form da gönderildiği belirtildi.

Hong Kong yasalarına göre Pekin yönetimi, kentin dışişlerinden sorumlu pozisyonda. 2020'de Hong Kong'da gerçekleşen demokrasi talepli gösterilerin ardından Çin yönetimi kentteki kontrolünü artırmıştı.

Konuyla ilgili AFP'ye konuşan iki diplomatik kaynak, bağlı bulundukları konsolosluğa mektup geldiğini teyit ederken, ilk kez yerel personelin bilgilerinin istendiğini söyledi.

Kaynaklardan biri, "Evrakı hâlâ inceliyoruz ve ne yapacağımıza bakacağız" dedi.

Konsolosluklara gönderilen mektuplarda ayrıca işe yeni başlayan kişilerin de 15 gün içinde bildirilmesi talep edildi.

Hong Kong ve Macau'daki AB ofisinden bir temsilci, konuyu dikkatle incelediklerini belirtirek daha fazla yorumda bulunmaktan kaçındı.

Hong Kong resmi olarak Çin'in bir parçası ancak 1997'de Britanya hakimiyetinin sona ermesinin ardından 50 yıl süreyle kente özerklik verilmişti.

Kentteki yabancı misyonlar için daha önce böyle bir uygulama olmasa da Çin anakarasındaki konsolosluklarda çalışan Çinli personelin kişisel detayları Pekin yönetimiyle paylaşılıyordu.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU