Kolombiya hükümeti bir silahlı örgütle daha ateşkes anlaşmasına vardı

10 aylık ateşkes sürecinde barış müzakereleri yürütülecek

EMC'nin önde gelen isimlerinden Ivan Mordisco'nun (sağda) geçen yıl öldüğü açıklanmış ancak birkaç ay sonra iddianın doğru olmadığı ortaya çıkmıştı (Reuters)

Kolombiya hükümetiyle silahlı sol grup EMC, 10 ay süreli bir ateşkes üzerinde anlaşmaya vardı.

Taraflar 8 Ekim'de başlayacak ateşkes sürecinde barış müzakerelerine devam edecek.

EMC, 1960'lardan itibaren silahlı mücadele yürüten sol örgüt FARC'ın silah bırakmasının ardından örgütten ayrılan isimler tarafından kurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EMC'yle yürütülecek barış görüşmelerinin ilk turunun Venezuela sınırına yakın bölgedeki Tibu kasabasında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Hükümetle örgüt arasındaki ön görüşmeler pazar günü Kolombiya'nın güneybatısındaki Cauca bölgesinde Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Amerikan Devletleri Örgütü'nden temsilcilerin de katılımıyla yapıldı.

Başsavcılık martta 20 EMC mensubu hakkındaki yakalama kararlarını, müzakerelere katılabilmeleri için askıya almıştı.

Ateşkes ve barış görüşmelerine başlama kararı, 2022'de göreve gelen Gustavo Petro'nun ülkeye "tam barış" getirme hedefinin de bir parçası.

Kendisi de eski bir Marksist gerilla olan Petro, göreve başladıktan sonra Kolombiya'daki tarihsel şiddet sarmalını ortadan kaldırmayı vaat etmişti.


2016'da Kolombiya hükümetiyle FARC arasında barış anlaşması imzalanmış, anlaşma kapsamında 7 bin savaşçı silahlarını bırakarak sivil yaşama dönmeyi kabul etmişti.

FARC'ın daha önce kontrol ettiği bölgelerde EMC'nin varlığı son yıllarda belirgin hale gelirken, örgüt giderek daha fazla güç kazandı. 

Yaklaşık 3 bin savaşçısı olduğu tahmin edilen örgütle yapılan son ateşkes anlaşması, zorla alıkonulan 14-16 yaşlarındaki 4 çocuğun öldürülmesinin ardından bozulmuştu. 

Kolombiya hükümeti EMC'nin kokain kaçakçılığı, yasadışı madencilik ve güvenlik güçlerine saldırı gibi suçlara karıştığını öne sürüyor.

Bogota yönetiminin bir diğer silahlı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu'yla (ELN) da daha önce ateşkes anlaşmasına vardığı biliniyor.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU