General Motors CEO'su, 29 milyon dolarlık yıllık maaşını savundu

Sendika, ücret artışlarının şirket kârlarıyla eşleşmediğini savunuyor

Birleşik Otomobil İşçileri sendikası üyeleri 15 Eylül Cuma günü Detroit'te yürüyüş düzenledi (AP)

Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasının temsil ettiği yaklaşık 150 bin işçi cuma günü tarihi bir greve başlarken General Motors (GM) CEO'su Mary Barra da 29 milyon dolarlık maaşını savundu.

Detroit'te işçileri greve giden "Üç Büyük" otomobil üreticisi arasında en yüksek maaşı alan CEO olan Barra, CNN'e, tıpkı işçilerin kâr paylaşım anlaşmaları gibi şirket performansına bağlı olan kendi maaşının da makul olduğunu söyledi.

Berra, cuma günü "Ücretimin yüzde 92'si şirketin performansına dayanıyor" dedi.

Temsil edilen çalışanlarımıza sunduğumuz ücretimizin planlanma şeklinin güçlü yönlerinden biri de masaya sadece yüzde 20'lik bir (ücret) artışı koymuyor olmamız. Kâr paylaşımımız da var. İşler şirket için iyi gittiğinde, herkes için de iyi gidiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yöneticinin kendi maaşı son 4 yılda yüzde 34 arttı.

Müzakerecilerin UAW ve Üç Büyükler arasında bir anlaşmaya varmak için kararlaştırılan 14 Eylül son tarihini geçmesi üzerine GM, Ford ve Stellantis'e ait Chrysler'de çalışan yaklaşık 146 bin işçi cuma günü bir dizi kademeli greve başladı.

UAW üyeleri anlaşmaya varılamaması halinde greve gitme kararını ağustosta almıştı.

Devasa otomobil sendikası, işçi ücretlerinin şirket kârlarına ve yönetici maaşlarına ayak uyduramadığını savunuyor.

UAW Başkanı Shawn Fain geçen hafta yaptığı konuşmada, "Son 40 yıldır milyarderler sınıfı her şeyi alıyor ve kalan herkesi kırıntılar için mücadele vermek zorunda bırakıyor" dedi.

Sorun biz değiliz. Sorun kurumsal açgözlülük.

 

Mary Barra
Detroitli otomotiv işçileri greve giderken, GM CEO'su Mary Barra, 29 milyon dolarlık maaşı nedeniyle sert eleştirilere maruz kalıyor (AP)


Detroitli otomobil üreticileri, 2008 ekonomik krizi sonrası federal mali kurtarma paketi kapsamında büyük bir yeniden yapılanmaya gitmişti.

Bu yeniden yapılandırma çerçevesinde çalışma koşullarında iki kademeli ve kıdeme dayalı ücret tarifesi, geçici işçilerin sayısında artış ve tanımlanmış emeklilik maaşlarının sona ermesi gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bunların hepsi, sendikanın bir dizi taleple üstesinden gelmeyi umduğu konular.

Harvard Hukuk Fakültesi Emek ve Adil Ekonomi Merkezi İcra Direktörü Sharon Block, Vox'a, "[Ücret artışlarını] teşvik eden şeylerden biri de şirketin elde ettiği başarı dolayısıyla işçilerin paylaştığı fayda oluyor. Üstelik söz konusu paylaşım, kurumsal liderliğin bu başarıyı paylaşma biçimiyle orantılı görünen bir şekilde gerçekleşiyor" dedi.

Bunu, son zamanlarda çok kazanç elde eden üç şirketin kârlarından adil bir payı temsil edecek bir artış olarak düşündüğünüzde, durum farklı görünebilir.

UAW, kısmen CEO ücretlerindeki benzer artışlarla denkleşebilmek için 4 yıl içinde yüzde 36'lık ücret artışı talep ediyor ve haftalık mesai saatlerini 32 saat olarak belirlemek için bastırıyor.

Ford ve GM yüzde 20 artış önerirken, Stellantis şu ana kadar yüzde 17,5 teklif etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU