Irak, İranlı Kürt silahlı grupları sınırdan çekiyor

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ülkesinin adımlarını savunmak ve yeni bir gerilimin yaşanmasını önlemek için Tahran’a gidiyor

Tahran, Irak'ın İranlı Kürt muhalif grupları silahsızlandırmasını ve karargahlarının boşaltılmasını talep ediyor / Fotoğraf: AFP

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak'ın, İranlı Kürt muhalif örgütlerinin sınırlardan uzaklaştırıp başka bölgelere yerleştirilmeleri için adımlar atmaya başladığını söyleyerek, ülkesinin aldığı önlemleri savunmak ve yeni bir gerilimin yaşanmasını önlemek için Tahran'a gideceğini bildirdi.

Tahran, Kürt muhalif grupları, İranlı Kürt Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'de "başörtü kuralını ihlal ettiği" gerekçesiyle alındığı gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülkeyi sarsan protesto hareketine katılmakla suçlamış ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgelerinde bulunan bu grupları birçok kez hedef almıştı.

İki ülke, mart ayında bir güvenlik anlaşması imzalamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran, Irak'ın Kürt muhalif grupların 19 Eylül'e kadar 'silahsızlandırmasını' ve ülke içinde belirlenecek kamplara taşınmalarını talep etmişti.

Hüseyin, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile dün Bağdat'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

İranlı muhalif örgütler ve partilerin Kürdistan Bölgesi'ndeki varlık sorunu 50 yıl öncesine dayanıyor. Bu grupların sınır bölgelerinden uzaklaştırılması için gerekli tedbirler alındı ve bunlar Kürdistan'ın merkezindeki uzak kamplara yerleştirildi.
 

Irak Dışişleri Bakanı, silahsızlandırma konusunu gündeme getirmeden, Irak tarafının anlaşmayı uygulamaya başladığını ve bu mesajı Çarşamba günü yapacağı Tahran ziyareti sırasında dile getireceğini söyledi.

Hüseyin, "İran tarafının, Kürdistan'a veya Irak'ın egemenliğine karşı şiddet kullanmamasını bekliyoruz" diye konuştu.

İran ile yapılacak müzakerelerin, "bu muhalif grupların sınırı geçmesi ve İran hükümetine karşı silah kullanmasının nasıl durdurulacağı" konusuna odaklanacağını söyleyen Hüseyin, "Aynı zamanda şiddet ve Irak Kürdistanı'nın belirli bölgelerini hedef alma tehditlerinden kaçınmanın önemine de değineceğiz" dedi.
 


Üst düzey İranlı yetkililer, geçen aylarda Irak'a, İranlı Kürt muhalif partiler konusuna ilişkin yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunmuştu.

İran Kürdistan Komala Partisi liderlerinden Navid Mehravar dün AFP'ye yaptığı açıklamada, yerel yetkililerin, Halgurd Dağı'ndan nakledilen militanların barınması için IKBY'deki Balisan bölgesinde bir kamp tahsis ettiğini söyledi.

Mehravar, "Şu anda güçlerimizi o kampa çekiyoruz" dedi.

Bölgedeki yetkililer ile İranlı mevkidaşları arasında çok sayıda toplantı yapılmasına rağmen, IKBY yetkilileri şu ana kadar bu tedbirlerin uygulanması konusunda herhangi bir yorum yapmadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, söz konusu anlaşmanın uygulanmasına yönelik sürenin 19 Eylül'de tarihinde sona erdiğini vurgulayarak, bu süreyi hiçbir şekilde uzatmayacaklarını dile getirmişti.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU