PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 10 Eylül 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Afrika Birliği, G20 daimi üyesi oldu

Hindistan'ın ev sahipliğinde 18'incisi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin liderleri karşıladığı resmi törenle başladı.

Modi, zirvenin açılış konuşmasında, "Afrika Birliği temsilcisini G20'nin daimi üyesi olarak yerini almaya davet ediyorum" dedi.

Başbakan Modi, dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G20 üyelerinin Afrika Birliği'ne daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştığını belirtti.

Modi, konuşmasının ardından Afrika Birliği Dönem Başkanı aynı zamanda Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani ile el sıkıştı.

Afrika Birliği, Avrupa Birliği'nin ardından G20'ye daimi üye olan ikinci bölgesel blok oldu.

Afrika Birliği'nin üyeliği konusunda dünyanın önde gelen devletleri geçtiğimiz aylarda peşi sıra açıklamalar yapmış, üyelik konusunda desteğini açıklamıştı.

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden, dünya nüfusunun 3'te 2'sini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki 3 oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.


1. Afrika İklim Zirvesi Kenya'da düzenlendi

Kenya'da düzenlenen Afrika İklim Zirvesi 4-6 Eylül tarihlerinde başkent Nairobi'de Afrikalı liderleri ağırladı.

Afrika kıtasındaki ülkelerin iklim değişikliğinin sonuçlarından en ağır şekilde etkilendikleri konusuna vurgu yapıldı.

Liderler küresel finansal sistemde kapsamlı değişiklikler talep etti ve uluslararası toplumu yenilenebilir enerjideki yükselişi desteklemeye çağırdı.

Uluslararası topluma Afrika'nın ezici borç yükünün hafifletilmesi ve temiz enerjinin önündeki yatırım engellerinin kaldırması için küresel mali sistemde reform yapma çağrısında bulunuldu.

Zirvenin ardından Afrika Birliği adına bir sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, "Afrika, iklim değişikliğine küresel çözümün hayati bir bileşeni olma potansiyeline ve isteğine sahip" ifadesi kullanıldı.

Afrika İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Kenya'nın Devlet Başkanı William Ruto, "Zirvede ortak anlayışımız netlik kazandı: Afrika sadece insanlığın beşiği değil, aynı zamanda gelecek demek." şeklinde konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika'nın temiz enerjiye geçişini hızlandırmak üzere 4,5 milyar dolar taahhüt etti.

Son 10 yılda yenilenebilir enerjiye yapılan küresel harcamaların yalnızca yüzde 2'si Afrika'da gerçekleşti.

Afrika'ya yönelik finansman taahhütlerinin toplamının 23 milyar dolara ulaştığı lakin verilen taahhütlerin yerine getirilmediği belirtildi.


Sudan'da Ordu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) feshedildi

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) feshetti.

Buna yönelik bir kararname çıkartıldı ve tüm resmi kurumlardan kararnamenin uygulanması istendi.

HDK'nın devlete karşı isyan etmesi, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunması ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote etmesi nedeniyle feshedildiği bilgisi paylaşıldı.

15 Nisan'da Sudan ordusu ile HDK arasında başlayan çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı, 4 milyondan fazla kişi yerinden edildi. 


Burundi kolera salgını ilan etti

Burundi Sağlık Bakanlığı, ülkenin batı bölgelerinde 15 vakanın bildirildiği bir kolera salgını ilan etti.

Halk Sağlığı ve AIDS Kontrol Bakanlığı yaptığı açıklamada salgından etkilenen bölgelerdeki sağlık yetkililerini ve bölge sakinlerini koleraya karşı çabalara katılmaya çağırdı. Halka hijyen kurallarına dikkat etmeleri yönünde uyarılarda bulundu.

Burundi'de Mayıs'tan Eylül'e kadar olan kuraklık dönemlerinde yaşanan su kıtlığı kolera salgınlarına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölgesi'nde yakın zamanda ortaya çıkan kolera salgınının 15 ülkeyi etkilediğini açıkladı.

Burundi, Kamerun, Kenya, Mozambik, Uganda ve Zimbabve'yi etkileyen salgın 200'den fazla yeni vakaya neden oldu.


Gabon'da askeri cunta yeni başbakanı atadı

Gabon'da 30 Ağustos'ta yönetime el koyan askeri cunta, Raymond Ndong Sima'yı başbakan olarak atadı.

Ekonomist olan Sima, devrik devlet başkanı Ali Bongo'ya muhalif isimlerden biriydi.

Sima, 2012-2014 yıllarında Ali Bongo yönetiminde başbakan olarak görev yapmış ancak Bongo ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu görevinden uzaklaştırılmıştı.

Daha önce Ekonomi ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlerinde bulunan Sima, 26 Ağustos'taki devlet başkanlığı seçiminde Bongo'ya karşı adaylığını koymuş ancak muhalefetin adayı Albert Ondo Ossa'nın oylarını bölmemek için adaylıktan çekilmişti.

Bongo ailesi 1967'den beri Gabon'u yönetiyordu. 1967 yılında Omar Bongo devlet başkanı seçilmiş, 2009 yılında hayatını kaybedene dek ülkeyi yönetmişti.

Vefatının ardından yerine geçen Ali Bongo ise o tarihten beridir ülkeyi yönetiyordu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

DAHA FAZLA HABER OKU