Etiyopya polisi Tigray'da muhalefet mitingini engelledi

Etiyopya'nın Tigray bölgesinde dükkanlar ve yollar kapatıldı, katılımcılara yönelik tutuklamalar yapıldı

Etiyopya polisi protestocuların Mekelle'nin merkezindeki toplanma yerine ulaşmasını engelledi / Fotoğraf: AFP

Yerel bir gazeteci ve gösterinin organizatörüne göre, Etiyopya polisi dün muhalefet liderlerinin ve destekçilerinin Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Tigray bölgesinin başkenti Mekelle'de toplanmalarını engelledi. Katılımcılar coplanarak tutuklandı.

Radikal Değişim İttifakı çatısı altında birleşen Tigraylı üç parti, bölgede iktidarı elinde tutan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin yetersizliğine ve otoritesine karşı bir gösteri çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye konuşan yerel bir gazeteci onlarca çevik kuvvet polisinin toplanma yerini tamamen kordon altına aldığını söyleyerek, "Polis, daha önce gelen gösteri organizatörlerini durdurduktan sonra Mekelle'nin merkezindeki toplanma yerine ulaşmaya çalışan göstericileri copladı" diye ekledi.

Gazeteci, çok sayıda polisin şehirde konuşlandırıldığını ve Mekelle'nin şehir merkezine giden tüm yolları kapattığını, işletmelerin ve sokakların boşaltıldığını belirtti.

Independent Arabia'nın haberine göre muhalefet partisi lideri Haile Kebede, önceki günden bu yana en az 26 göstericinin tutuklandığını belirterek, "Güvenlik güçleri, tutuklamaları gerçekleştirirken göstericileri coplarla dağıttı" dedi.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne bağlı Mekelle, gösterinin düzenlenmesine izin vermeyi reddetti ve bunu, 12 Eylül'e denk gelen yeni Etiyopya yılı yaklaşımıyla yeterli sayıda polis memurunun bulunmamasıyla haklı çıkardı.

Ancak organizatörler gösterinin önceden duyurulmasının yeterli olduğunu yasal açıdan garanti ediyor.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi lideri Getachew Reza dün akşam yaptığı açıklamada, "Hükümetin barışçıl gösterilere izin vermesi veya yasaklaması gerekmiyor, ancak organizatörler tutulacakları yeri ve zamanı belirleyemiyor. Gösteri yapma hakları var ve gösterinin düzenlenmemesi gerektiğini söylemedik. Ancak güvenlik endişeleri nedeniyle geçtiğimiz Perşembe günü düzenlenmesi için koşulların uygun olmadığını söyledik" dedi.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU