Washington, Tigray ihlalleri dosyasını neden terk etti?

Analistler: Etiyopya hükümetine yöneltilen suçlamaların düşürülmesi, Eritre-Rusya anlaşmasının ardından ABD'nin Afrika Boynuzu’na olan ilgisini artırıyor

Tigray bölgesindeki katliamların kurbanlarından geriye kalanlar / Fotoğraf: Sosyal medya

Tanınmış uluslararası insan hakları örgütleri, ABD hükümetinin Etiyopya'daki ağır insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili olarak son iki yılda Tigray bölgesinde "insanlığa karşı suçlar ve etnik tasfiye uygulamalarına" varan savaş suçlarıyla ilgili suçlamalar da dahil olmak üzere Etiyopya hükümetini takip eden suçlamaları düşürme girişimiyle ilgili son tutumuna yönelik endişelerini dile getirdiler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü yaptıkları ortak açıklamada, söz konusu suçlara karışanların cezasız kalması ve bu uygulamaların Etiyopya'da devam etmesinden duydukları kaygıyı dile getirdi.

Bu görüş, ABD Hazine Bakanlığı'nın Kongre'ye Dışişleri Bakanlığı'nın değerlendirmesine dayanarak "Etiyopya hükümetinin bir dizi ağır insan hakları ihlalinde bulunduğuna artık inanmadığını" bildirmesinden iki gün sonra geldi.

Bu duyuru, Washington'un geçtiğimiz Kasım ayında Pretoria'da imzalanan ve Tigray'deki çatışmaya etkili bir şekilde son veren barış anlaşmasının ardından Etiyopya ile ilişkilerini yeniden tesis etme çabalarına paralel olarak, Addis Ababa'ya uygulanan yaptırımların kaldırılması için ABD Hazine Bakanlığı ile Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi ekonomik yardım kuruluşları arasında müzakerelerin önünü açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yanlış mesajlar

Uluslararası insan hakları gruplarından yapılan açıklamada, "Bu karar yalnızca ülke genelinde devam eden ve ciddi insan hakları ihlallerini göz ardı etmekle kalmıyor, aynı zamanda ABD'nin sivillere karşı işlenen mezalim değerlendirmesinin sınırlı önemine dair zarar verici bir mesaj gönderiyor" denildi.

HRW'nin Washington direktörü Sarah Yeager, "ABD hükümetinin Etiyopya'da büyük insan hakları ihlallerinin yaşandığına artık inanmamasından derin endişe duyuyoruz. Karar, yalnızca ülke genelinde suiistimallerin devam ettiği gerçeğini göz ardı etmekle kalmıyor, aynı zamanda ABD'nin korkunç kararlarının çok az sonuç verdiğine dair feci bir sinyal gönderiyor" dedi.

Uluslararası Af Örgütü ABD Devlet İlişkileri ve Savunuculuk Ulusal Direktörü Amanda Classing ise "Biden yönetimi, insan haklarını dış politikasının merkezine koymayı hedefliyor. Ancak artık ağır insan hakları ihlallerinin yaşanmadığına dair beyanları, bu vaatleri hiçe saymaktır" ifadelerini kullandı.

HRW 1 Haziran 2023 tarihinde, 2 Kasım 2022'deki barış anlaşmasına rağmen etnik temizliğin, insan hakları ihlallerinin ve Tigray'ın bölgenin batısından zorla sınır dışı edilmesinin devam ettiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı ve federal hükümeti uygun şekilde soruşturmaya çağırdı.

Mart ayının başlarında ABD, Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri, Eritre kuvvetleri ve Amhara kuvvetlerinin Tigray bölgesinde 'insanlığa karşı suçlar' işlediğini belirlerken, Amhara ve Afar bölgelerine kadar uzanan bölgede iki yıl süren çatışmalarda tüm tarafların 'savaş suçları' işlediğini belirtti.


İnsan haklarının sömürülmesi

Afrika Boynuzu meselelerinde uzman olan Abdurrahman Seyyid, birbirini izleyen ABD yönetimlerinin insan hakları meselesini siyasi bir çerçeve içinde, yüce çıkarlara aykırı olan hükümetler üzerinde siyasi baskı uygulamak amacıyla kullandıklarına inanıyor. 

Seyyid, "Kuzey ordusuna baskın yaptıklarında Tigray isyancıları tarafından saldırıya uğrayan Etiyopya hükümeti olmasına rağmen, Etiyopya davası bu politikanın bir istisnası değil. 4 Kasım 2020'de Etiyopya ordusunun askeri saldırıyı püskürtmekten ve devletin Tigray milislerine karşı planını kurtarmaya çalışmaktan başka seçeneği yoktu" dedi.

Seyyid "Suç işleme iddialarına dayanan insan hakları dosyasının kullanılması, Etiyopya yönetimi üzerindeki baskının bir parçası olarak geldi. Bu iddialar ilk başta hiç de adil değildi ve Tigray isyancılarından Afarlar ve Amharalar gibi komşu halklara karşı işledikleri saldırıları ve ihlalleri durdurmalarını talep etmiyordu" ifadelerini kullandı.

Seyyid, sözlerini şöyle sürdürdü:

Siviller kasıtlı olarak öldürülürken ve tesisler ile ibadethaneler yıkılırken, savaş tüm tarafları ilgilendiren ihlallere tanık oldu. Suçlamalar tek bir partinin, yani merkezi hükümet ve müttefiklerinin peşine düşerken, uluslararası insan hakları örgütleri de aynı Amerikan yaklaşımını takip ederek, tüm tarafların çektikleri acıları umursamadan Amerikan anlatısını benimsediler.


Siyasi anlaşma

ABD'nin son kararıyla ilgili olarak Seyyid, "ABD yönetiminin Etiyopya hükümetinin kınamalarından geri adım atması, Addis Ababa'nın çözümün ABD formülasyonunda olduğuna inanılan Tigray cephesiyle barış anlaşmasını imzalamayı kabul etmesiyle zaten bedelini ödediği bir pozisyonun ifadesidir" yorumunda bulundu.

Seyyid, "Addis Ababa'nın Amerikan vizyonuna bağlı kaldığını ve dünün müttefiklerini Amhara milislerinden silahsızlandırmak için kovalamaya başladığını" belirtti.

Bunun "ABD'nin bölgedeki çıkarlarına yönelik bir tür tehdit olarak değerlendirilebileceğini" vurgulayan Seyyid, "ABD, son zamanlarda hem Pekin hem de Moskova ile ilişkilerini güçlendirmek için hızlanan Eritre rejimine karşı bir vekalet savaşına girmek için daha sonra Etiyopya hükümetine güvenme olasılığını bekliyordu" dedi.
 


İlgi alanlarının sunulması

Buna karşılık, Tigraylı aktivist Alola Salmon, "Tigraylılara karşı etnik tasfiye suçları işleyenlere karşı bir insan hakları duruşu beklerken, ABD'nin son tutumu bizi şaşırttı" dedi.

Uluslararası insan hakları örgütlerini "Amerikan siyasi konumundan izole olarak çalışmaya" çağırdı.

Tigray'ın en önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilen ve ABD insan hakları örgütleriyle düzenli orduyu sivillere karşı işlenen suçlardan dolayı kınamak için iki yıldan fazla çalışmış olan Alola, "ABD hükümeti önceki suçlamalarını geri çekene kadar hiçbir şeyin değişmeyeceğini" vurguladı.

Alola, "Washington ve Addis Ababa hükümetlerinin siyasi çıkarlarının, özellikle savaş suçları ve etnik temizlikle ilgili olanlar olmak üzere yasal meselelerden öncelikli tutulması üzüntü vericidir" dedi.

Alola, "Getachew liderliğindeki geçici Tigray bölgesel hükümetinin bu gelişme karşısında sessiz kalması, sanıkların hak ettikleri cezadan kurtulması için kapıları sonuna kadar aralıyor. Özellikle bölgedeki iktidar cephesi, Washington ve Beyaz Saray'daki yönetici seçkinlerle kapsamlı ilişkilere sahip ve bu da ABD'nin kararını etkiliyor" ifadelerini kullandı.


İrade uyumluluğu

Etiyopyalı insan hakları aktivisti Amari Talahun, ABD Hazine Bakanlığı'nın kararını "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın suçlamaların düşürülmesi durumunda iki ülke arasında sağlanabilecek çıkarlara ilişkin değerlendirmesine dayalı" olarak yorumladı.

Talahun, "bu, özellikle Moskova'da varılan Eritre-Rusya anlaşmasından sonra, öncelikle Afrika Boynuzu'ndaki bölgesel politikalarıyla ilgili bir Amerikan çıkarı sağlıyor" dedi.

Talahun, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD çıkarları için önemli olan bu bölgede Rusya'nın yayılmasının bir başlangıcı olarak Moskova'nın Kızıldeniz'deki Eritre kıyılarında bir askeri üs kurmak istediğine dair bilgiler var. Bu nedenle, Etiyopya'nın ve ABD'nin çıkarlarının, ABD'nin genel olarak Afrika'daki stratejik vizyonlarıyla tutarlı olduğu göz önüne alındığında, bir yakınlaşma var.


Washington, Addis Ababa ve Mekelle'deki siyasi iradelerin pozisyonlarının, ağır insan hakları ihlalleri için adalete ulaşma umutlarını ortadan kaldırabileceği konusunda uyarıda bulunan Talahun, "ABD'nin bu dosyalarla olan ilişkileri, yönetimin kamuoyunda savunduğu değerlere değil, genellikle siyaset ve çıkar hesaplarına tabidir" ifadelerini kullandı.

"İddia sivil çaba ve insan haklarıyla ilgili uluslararası örgütler üzerinde devam ediyor" diyen Talahun, HRW ve Uluslararası Af Örgütü'nün ortak açıklamasını övdü, ancak bu örgütlerin tutumunun kınama ve itiraz gerçeğini aşamamasından korktuğunu dile getirdi.

Talahun son olarak "Sanıkların cezadan kaçmamasını sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) büyük güçlerden ciddi destek alınması gerekiyor" dedi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU