Pakistan, ABD'nin Afganistan'da bıraktığı silahlardan şikayetçi

Pakistan Talibanı son aylarda saldırılarını sıklaştırmıştı

2007'de kurulan Pakistan Talibanı, ülkedeki tüm radikal Sünni grupları çatısı altında toplamıştı (Reuters)

Pakistan'da seçim süreci nedeniyle geçici olarak başbakanlık koltuğunda oturan Enver el-Hak Kakar, Amerikan ordusunun Afganistan'da bıraktığı silahların militan grupların eline geçtiğini söyledi.

ABD'nin bölgeden çekilirken arkasında gece görüş dürbünlerinden zırhlı araçlara kadar birçok askeri teçhizat bıraktığına dikkat çeken Kakar, bu silahların bir bölümünün Pakistan Talibanı'nın (TTP - Tehrik-e-Taliban Pakistan) eline geçtiğini öne sürdü.

TTP, Taliban'dan farklı bir örgüt olsa da Kabil yönetiminin müttefiklerinden biri olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son aylarda Pakistan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştıran TTP'nin saldırı kapasitesinin arttığını belirten Kakar, bu durumun ülkesi için yeni bir sınama yarattığını söyledi.

Enver el-Hak Kakar, silahların TTP'nin eline geçtiği yönündeki iddialarıyla ilgili Afgan Talibanı'nı suçlamasa da, AP'ye konuşan iki güvenlik kaynağı silahların bir kısmının Taliban tarafından TTP'ye verildiğini, bir kısmınınsa para karşılığı satıldığını söyledi.

Pakistan Talibanı, son aylarda paylaştığı görüntülerde lazer silahlara ve termal sistemlere sahip olduğunu iddia etmişti. Örgüt daha önce sadece AK-47 tüfeklerle savaşıyordu.

Taliban'ın iktidarı devralmasının ardından TTP militanlarının Afganistan'ı güvenli sığınak haline getirmesi son dönemde İslamabad'la Kabil arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Ağustos 2021'de 20 yıl süren savaşın ardından ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan kaotik bir süreç sonucunda çekilmesi, Taliban'ın hızlı bir şekilde iktidarı devralmasınyla sonuçlanmıştı.

Taliban, Amerikan ordusundan kalan çok sayıda silah, mühimmat, helikopter ve diğer savaş gereçlerini ele geçirmişti. Afganistan'da bırakılan askeri teçhizatın tam değeri bilinmese de, ABD'li savunma yetkilileri rakamın yüksek olduğunu bildirmişti.


Independent Türkçe, AP, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU