Marib'te bir Husi hücresine müdahale edildi

Yemen resmi kaynakları, milislerin yerel sakinler aracılığıyla sızdığını ve patlayıcılar yerleştirdiklerini aktardı

Marib ilindeki güvenlik birimleri, Husi milislerine bağlı terör hücresine karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirdi / Fotoğraf: Independent Arabia

Marib vilayetindeki güvenlik güçleri, güvenlik görevlilerinin ve aşiret liderlerinin hedef alınması sebebiyle, ekipleri tarafından yürütülen çeşitli soruşturmaların ardından, Husi grubuna bağlı Önleyici Güvenlik Servisi ile bağlantılı bir terör hücresinin çökertildiğini duyurdu.

Yemen'in doğusundaki Marib vilayet polisindeki güvenlik medyası, güvenlik güçlerinin, patlayıcı cihazlar ve bubi tuzaklı arabalar yerleştirdiği ve Marib aşireti ile ordu ve güvenlik güçleri arasında kaos yaratmaya çalıştığı gerekçesiyle dikkatli bir şekilde izleyip takip ettikten sonra bir Husi hücresini ele geçirdiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet televizyonu Yemen TV'de yayımlanan hücre lideri Zayid Abdurrab Hüseyin Hayran'ın itiraflarına göre hücrenin lideri, darbenin ilk anından itibaren Husi saflarına katılmış ve Marib'in batısındaki Serva ilçesinde birçok operasyonu yürütmek üzere Husiler tarafından görevlendirilmişti.

Hücre lideri, Husi liderlerinden biriyle San'a'da buluşarak yeni bir görev üstlendi ve Marib ilinde gerçekleştirecekleri görevi hakkında bilgi aldı.

Yemen tabanlı Saba ajansına göre Hayran itiraflarında, Husi uzmanlar tarafından patlayıcılar ve bombalı araçların yapımı konusunda çeşitli dersler alıp Marib'e gönderilmeden önce Husi grubunun sözde İstihbarat Güvenlik Birimi'nde çalıştığını ve bu göreve Marib'deki hücre üyeleriyle birlikte atandığını itiraf etti.


Gözaltına alınanların itirafları

Hayran, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Mensubu olduğum hücre, üst düzey Husi amiri Ahmed Ali Atik el-Amir adlı kişinin liderliği altında çalışıyordu ve uluslararası geçiş hatlarından geçerken askeri ve güvenlik liderlerini ve aşiret figürlerini hedef almak için patlayıcı cihazlar ve araba bombaları yerleştiriyordu. Haziran ayında güvenlik güçleri ile el-Akar kabilesi üyeleri arasındaki çatışmaların patlak verdiği sırada Ahmed Ali Atik el-Amir tarafından çağrıldım ve Abdullah Hasan İmran'ın çiftliğinde bulunan keskin nişancı grubuyla birlikte el-Akar kabilesini ve güvenlik güçlerini hedef almak için görevlendirildim. Bu olay, taraflar arasındaki gerginliği artırmak amacıyla kullanıldı.


Marib'deki büyük el-Akar aşireti ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar, aralarında bir aşiret şeyhinin de bulunduğu aşiretten on kişinin öldürülmesine yol açtı.

Güvenlik güçleri, operasyonun bazı Husi unsurlarının aşiret ile güvenlik güçleri arasında savaş çıkarma suçlamasıyla tutuklanmasına yol açtığını ve hücrenin ele geçirilmesinin yerel halk ile ortak çabanın bir sonucu olduğunu belirtti.

Ebad Araştırma Merkezi Müdürü Abdusselam Muhammed ise şu sözlere dikkat çekti:

Husi hücrelerinin tutuklanması, Marib'de güvenliğin tetikte olduğunu ve şehri ve içindeki milyonlarca yerinden edilmiş insanı, Husi milislerinin gerçekleştirdiği patlamalardan ve diğer olaylardan korumak için önleyici eylemler yürütebildiğini gösteriyor. Husiler yerel toplulukları rahatsız etmeye ve onlara sızmaya devam ediyor ve ilan edilmiş açık bir savaş olmadan rakiplerini zayıflatmayı kolaylaştıracak kaos eylemleri gerçekleştiriyor ve aynı zamanda liderlere ulaşmak için onlara suikast düzenliyor.
 


Hükümette istihbarat hatası

Muhammed, sözlerine devamla şunlara dikkat çekti:

Husi ve güvenlik hücrelerinin çalışmaya devam etmesi, güvenlik sisteminin sürekli çalıştığını gösteriyor ve bu, Husi istihbarat servislerinin yaptıklarıyla karşılaştırıldığında özellikle de durağan ve zayıf hale gelen Yemen'in istihbarat servisini daha iyi harekete geçirmeye çağırıyor.
 

Husiler suçlamalar hakkında yorum yapmayı reddediyor, ancak kendilerini meşru alanlarla ilan edilmiş bir savaş durumunda görüyorlar.

Yine de grubun aylar önce ateşkesi uzatmayı reddetmesine rağmen çoğu bölgede hala ihtiyatlı bir sakinlik yaşanıyor.

Yemen hükümetinin İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik medyası, "Marib: Tek Gözle Uyuyan Şehir" adlı filmin ikinci bölümünü Yemen hükümetinin resmi kanalı üzerinden yayımlamıştı.

Bu film, Marib ilini Suudi Arabistan sınırındaki Vediya sınır kapısına ve ülkenin doğusundaki Hadramut iline bağlayan uluslararası hatta, sivil ve askeri araçları hedef alan ve bombalı araçlar yerleştiren bir hücrenin itiraflarını ortaya koymaktaydı.

Marib'deki güvenlik güçleri zaman zaman, milislerin iç güvenliğe saldırmaya odaklandığı ildeki yeni Husi hücrelerinin ele geçirildiğini duyuruyor.

İran destekli Husi milislerinin Marib'in petrol bölgesinde bir dizi ilçeyi ele geçirmesi büyük bir başarı olsa da, son iki buçuk yılda herhangi bir önemli ilerleme kaydedemediler.

Bu nedenle, toplumsal birliği zayıflatmayı ve aşiret liderleri ile güvenlik güçleri arasındaki uyumu bozmak amacıyla çalışmalarına devam ediyorlar.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU