Türkiye, Asya'daki silahlanma yarışında Güney Kore'yi geçebilir mi?

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesi, Türk savunma sanayi şirketlerinin Asya pazarında Güney Kore'yle rekabete hazırlandığını yazdı

Görsel: Indy Türk

"Türkiye, Asya'da ABD ve Avrupa ihracatçılarının sıkı önkoşulları olmadan gelişmiş savunma teknolojisine erişim sunuyor"

Yukarıdaki tespit, Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinden. 

Gazete Türkiye'nin savunma sanayiinde attığı adımları haberleştirdi, Ankara'nın Ortadoğu pazarının ardından gözünü Asya'ya çevirdiğini yazdı.

Türkiye'nin şimdiye kadar Ortadoğu ve Ukrayna'da karlı sözleşmeler elde etmesine rağmen bölgeden büyük ölçekli siparişler almakta zorlandığını belirten gazete, "Körfez'deki Arap ülkelerinden son yıllarda en büyük silah siparişlerini alan Türkiye, şimdi Ortadoğu'nun ötesine geçip NATO standardındaki silahlarını Asya'ya satmak için Güney Kore ile rekabet etmeyi hedefliyor" ifadelerine yer verdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Türk savunma üreticilerinin beşinci nesil Kaan savaş uçağı, Altay ana muharebe tankı ve insansız hava araçları taşıyan ilk savaş gemisi L400 hafif uçak gemisi gibi askeri donanımlara silah geliştirme ortaklıkları sunduğu hatırlatıldı.

Gazeteye göre Ankara'nın nihai hedefi ithal silahlara olan bağımlılıklarını azaltmak isteyen Asya ülkelerini kendine çekmek:

NATO üyesi olarak Türkiye, olası müşterilere ABD ve Avrupa ihracatçıları gibi sıkı koşullar koymadan gelişmiş savunma teknolojilerine erişim sağlıyor. Bu, alıcıların Çin veya Rus silahlarını edinme alternatifinden kaçınmalarını ve Batı yaptırımlarını riske atma ihtimalini ortadan kaldırıyor"

"Türk ekipmanları alternatiflerine göre daha üstün olabilir"

Scowcroft Ortadoğu Güvenlik İnisiyatifi'nde görevli uzman Ali Bakır'ın görüşlerine yer veren South China Morning Post gazetesi, Türkiye'nin yakaladığı ve kaçırdığı fırsatlara dair bazı hatırlatmalara da yer verdi.

Güvenlik uzmanı Ali Bakır'ın "Genellikle Türkiye'nin askeri ekipmanları, maliyet etkili, güvenilir ve bazı durumlarda alternatiflere göre üstün olma özelliği taşıyor" görüşünü sayfalarına taşıyan Hong Kong merkezli yayın organı Türkiye-Çin kıyasına da değindi: 

Ali Bakır'a göre Ortadoğu'daki birçok ülke, daha pahalı olan Çin'in insansız hava araçlarından Wing Loong-1 ve 2 gibi ürünlerde verimsizlik yaşadıktan sonra Türk savaş droneları satın almaya başladı. Geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna'nın Rus kuvvetlerine karşı kullanımıyla ün kazanan Türkiye'nin Bayraktar orta irtifa, uzun menzilli TB2 insansız hava araçları için tahmini 2 milyar dolarlık siparişi verildi. Temmuz ayında Türkiye, Suudi Arabistan'dan en büyük savunma siparişini aldı: 'Yüksek irtifa, uzun menzilli Akıncı savaş dronunun daha sofistike büyük kardeşi için 3.1 milyar dolarlık bir sözleşme' Sözleşme, Suudi Arabistan'ın Türk dronunu yerli üretmek için teknoloji transferini de içeriyor"

Amerikalı uzman: Güney Kore hala avantajlı ama...

ABD Ulusal Savunma Üniversitesi Yakın Doğu Güney Asya Merkezi'nde profesör olarak görev yapan Dave DesRoches ise Türkiye'nin Asya'daki savunma kapasitesi ile ilgili konuşan bir başka isim oldu.

DesRoches, South China Morning Post'a verdiği mülakatta Güney Kore'nin Türkiye gibi ABD müttefiki olarak birçok politik avantaja sahip olduğunu anımsattı, yüksek kaliteli ürünlerin önde gelen küresel üreticisi olarak uzun süreli bir üne sahip olduğunu belirtip bu bağlamda Ankara'nın önündeki yola değindi: 

Seul Asya-Pasifik silah pazarında açık avantaja sahip. Genel olarak, Kore silah ihracatı Türk silahlarına tercih ediliyor. Ancak Türkiye'nin ticari yüksek teknoloji üreticisi olarak aynı seviyeye ulaşıncaya kadar bu eksiklikle mücadeleyi sürdürecektir. Yeni bir katılımcı olarak, Türkiye'nin savunma sanayisi şimdiye kadar Asya-Pasifik ülkelerinden büyük siparişler almada zorlandı. Ancak Türkiye, silah ihraç eden çoğu gelişmiş ulusal ihracatçıya göre önemli mali avantajlara sahip"

"Türkiye rekabetçi fiyatlar sunuyor"

"Türkiye rekabetçi fiyatlar, son teknoloji ve kanıtlanmış verimlilik sunsa da, Güney Kore, Çin, İtalya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında hala yeni bir oyuncu".

Bu tespitin sahibi ise  Atlantic Council'den Ali Bakır.

Bakır, Türkiye'nin Güney Kore ile mücadelesini şu sözlerle özetliyor:

Ankara, bu yılın başlarında Malezya'ya 15 hafif savaş uçağı tedarik noktasında 920 milyon dolarlık bir sözleşmeden oldu. Altı deniz devriye gemisi için 574 milyon dolarlık bir anlaşmayı aynı şekilde kaçırdı. Her ikisi de Güney Koreli rakiplerine verildi. Filipinler ve Malezya gibi ülkelerin Güney Kore savunma ürünlerini tercih etmeleri, politik faktörlerden etkilenebilir. Ancak Türkiye'nin işbirlikleri, ortak girişimler ve teknoloji transferleri de dahil olmak üzere açıklığı sayesinde birçok kişi Türk savunma üreticilerinin Asya pazarının daha büyük bir payını güvence altına almasının sadece zaman meselesi olduğuna inanıyor"

 

Independent Türkçe, South China Morning Post

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU