PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 3 Eylül 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Gabon'da asker yönetime el koydu

Gabon'da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının ilanından sonra ulusal televizyon binasına giren askerler yaptıkları açıklamada yönetimi ele geçirdikleri söyledi.

Açıklamada, "Savunma ve güvenlik güçleri olarak Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi'nde (CTRI) birleştik. Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun ise ev hapsinde tutulduğu açıklandı. Darbenin ardından Gabon'un geçici başkanı olarak Gabon Cumhuriyet Muhafızlarının eski başkanı Brice Oligui Nguema atandı.

Nguema, 42 yıl boyunca Gabon'u yöneten devrik liderin babası Omar Bongo'nun yaveri olarak görev yapmıştı.

Gabon'da yapılan seçimlerde yerel milletvekillerini, ulusal meclis üyelerini ve bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanmıştı.

Gabon Cumhurbaşkanı 64 yaşındaki Ali Bongo Ondimba, devleti 41 yıldan fazla yöneten babası Omar Bongo Ondimba'dan 2009'da görevi devralmış ve hafta sonu yapılan seçimlerle üçüncü kez seçilmişti.

Oy sayımı esnasında internet kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar halk tarafından rahatsızlıkla karşılanmıştı.

Muhalefet lideri Ondo Ossa bir açıklama yaparak seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüştü. Bu karışıklıkların ardından asker yönetime el koyduğunu duyurdu.

Gabon tarihindeki ilk darbe girişimi 1964'te yaşanmış, Fransız askerlerinin müdahalesi ile darbeci askerler kısa sürede derdest edilmişti.

1967 yılında iktidara gelen baba Bongo, 2009'da kalp krizi sonucu hayatını kaybetti, yerine oğlu Ali Bongo geçti.

Bongo ailesi 1967'den günümüze dek ülkeyi yönetiyordu. Gabon, Sahra Altı Afrika'nın altıncı büyük petrol üreticisi olup, kişi başına gelirle Sahra Altı Afrika'nın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor.


Zimbabve'de seçimin galibi Emerson oldu

Zimbabve'de devlet başkanlığı seçiminde 80 yaşındaki Emerson Mnangagwa yeniden devlet başkanı seçildi.

Zimbabve Seçim Komisyonu Başkanı yaptığı açıklamada, oyların yüzde 52,6'sını alan Emerson'un 5 yıllığına yeniden devlet başkanı seçildiğini duyurdu.

Mnangagwa, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Halkımızın gösterdiği büyük destekten dolayı derin onur duyuyorum. Bu zafer, birliğin ve ilerlemenin gücünün bir kanıtıdır. Birlikte Zimbabve için daha parlak bir gelecek inşa etmeye devam edeceğiz. Sarsılmaz inancınız için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Muhalefet adayı Promise Mkhwananzi ise seçim sonuçlarını kabul etmediğini belirterek seçimlere hile karıştığını iddia etti. Emerson'un partisi meclisteki 210 sandalyeden 136'sını kazandı.


Kamerun ve Ruanda'da darbe endişesiyle komuta kademesi emekli edildi

Gabon'da askerin yönetime el koymasından sonra Kamerun ve Ruanda, üst düzey komutanlarını emekliye ayırdı.

Dünyanın en yaşlı devlet başkanı olan ve 41 yıldır iktidarda bulunan 90 yaşındaki Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, çok sayıda üst düzey komutanı emekliye ayırarak yerlerine yeni atamalar yaptı.

Aynı şekilde 20 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten ve gelecek yıl yapılacak seçimlerde aday olacak olan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame de genel kurmay başkanı dahil çok sayıda üst düzey rütbeli askeri emekliye ayırdı.

56 yıldır Gabon'u yöneten Bongo ailesinin askeri darbe ile devrilmesinin ardından böyle bir önlemin alındığı yönünde yorumlar yapıldı.


Nijer, Fransız büyükelçiyi sınır dışı edecek

Nijer Dışişleri Bakanlığından, Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen notada Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin, kendisine verilen sürenin dolmasına karşın ülkeden ayrılmadığı için 28 Ağustos itibarıyla diplomat statüsünün ayrıcalıklarından faydalanamayacağı ve güven mektubunun iptal edildiği bildirildi.

Büyükelçinin yanı sıra ailesinin de diplomatik statüsünün ve vizesinin iptal edildiği açıklandı.

Nijer'deki askeri cunta 25 Ağustos tarihinde ülkeyi terk etmesi için büyükelçiye 48 saat süre vermiş lakin büyükelçi ülkeyi terk etmemişti.

Fransa yaptığı açıklamada askeri cuntayı tanımadığını ve bu yönde bir karar verecek otoritenin kendileri olmadığını belirtti.

Fransa'nın Nijer'de 1500 askeri ve bir askeri üssü bulunuyor. Yönetimi ele geçiren askeri cunta Fransa ile imzalanan 5 askeri iş birliği anlaşmasını iptal ettiğini açıklamıştı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU