Beyne giden mikroplastiklerin, davranışları değiştirdiği keşfedildi

"Bulgular çok çarpıcı"

Bir insanın her hafta bir kredi kartı kadar plastik soluduğu düşünülüyor (Reuters)

Yeni bir araştırma, memelilerin beyninde biriken mikroplastiklerin davranış değişikliklerine yol açtığını ortaya koydu.

International Journal of Molecular Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, giderek artan plastik kirliliğinin vücutta nelere yol açabileceğine ışık tutuyor.

Okyanuslardan atmosfere kadar gezegenin her yerinde biriken mikroplastiklere son dönemde insan vücudunun beyin, kalp ve akciğer gibi hayati organlarında bile rastlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu birikimin vücuda tam olarak nasıl zarar verebileceği açık değildi. Yeni çalışmadaysa bu konuda bazı endişe verici sonuçlar tespit edildi.

Rhode Island Üniversitesi'nden Prof. Jaime Ross liderliğindeki araştırma ekibi, mikroplastiklerin memelilerin beyninde iltihaplanmaya neden olduğunu keşfetti.

Deneyde üç haftalık süre boyunca farklı yaşlardaki farelere farklı yoğunluklarda mikroplastikle kirlenmiş su içirildi. 

Ekip, farelerin beyinlerinde ve karaciğerlerinde iltihaplanma belirtileri, hayvanların davranışlarında da değişiklikler gördü. Bu değişiklikler özellikle yaşlı hayvanlarda belirgindi.

Davranış değişiklikleri, insanlarda demans hastalarında görülen semptomlara benziyordu.

"Bizim açımızdan bulgular çok çarpıcı. Verdiklerimiz yüksek dozda mikroplastikler değildi ama kısa bir süre içinde bu değişiklikleri gözlemledik" diyen Ross, sözlerini şöyle sürdürdü:

Mikroplastiklerin bu etkilerinin arkasında cevaplanması gereken birçok soru var: Yaşlandıkça bu mikroplastiklerden kaynaklanan sistemik iltihaplanmaya karşı daha savunmasız hale gelinir mi? Vücudunuz onlardan kolay kurtulabilir mi? Hücreleriniz bu toksinlere farklı tepki mi veriyor?

 

Independent Türkçe, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU