Kathimerini, Gerapetritis-Fidan görüşmesini yazdı: "Turnusol olacak"

"İki ülke arasındaki olumlu havanın ne kadar somut temellere dayandığı ortaya çıkacak"

Analizde, dışişleri bakanlarının görüşmesinin iki ülkenin ilişkilerinin geleceği için çok önemli olduğu belirtildi (AFP)

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, ülkenin Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis'in haftaya gerçekleştireceği Ankara ziyaretini değerlendirdi. 

Vassilis Nedos'un kaleme aldığı analizde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la mevkidaşı Gerapetritis'in 5 Eylül'deki görüşmesinin "turnusol testi işlevi göreceği" belirtildi.  

Bakanların görüşmesinin, Ege Denizi'ndeki anlaşmazlıkların Birleşmiş Milletler'in (BM) başlıca yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'na (ICJ) götürülmesi için ortak anlaşma taslağı hazırlanmasına dair adımları da göstereceği ifade edildi. Söz konusu anlaşmazlıkların, Lahey'deki ICJ'ye götürülebilmesi için iki ülkenin ortak tahkimname hazırlaması gerekiyor. Gerapetritis, 7 Ağustos'taki açıklamasında bu yönde bir adım atmaya hazır olduklarını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, Gerapetritis ve Fidan'ın görüşmesinin iki ülke arasındaki "iletişim kanallarının ne kadar iyi çalıştığını ve yeni gerginlikler yaşanıp yaşanmayacağını ortaya koyacağı" da yazıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 12 Temmuz'da bir araya gelmişti.

Miçotakis, görüşmenin ardından "Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum" demişti

Gerapetritis, iki liderin eylülde ABD'nin New York şehrinde düzenlenecek BM Genel Kurulu'nda tekrar bir araya gelebileceğini de söylemişti.

Nedos, Vilnius'taki olumlu havanın ne kadar somut temellere dayandığının Fidan ve Gerapetritis'in görüşmesinde belli olacağını yazdı. 

Ayrıca dışişleri bakanlarının görüşmesinin, kasımda iki ülke arasında gerçekleşecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlık niteliğinde olduğu belirtildi. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için düzenlenecek toplantının tarihi henüz netleşmedi. 

Analizde Gerapetritis'in ziyaretinde, Pile-Yiğitler yolu projesi nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında yaşanan gerginliğin de gündeme gelebileceğine dikkat çekildi.
 


BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere başlatılan yol projesine, 18 Ağustos'ta BM Barış Gücü birlikleri müdahale etmişti. 

KKTC güvenlik güçleri, projeyi engellemek için inşaat alanına park edilen BM Barış Gücü'ne ait askeri araçları dozerle kaldırmıştı. BM Barış Gücü askerleriyle çıkan arbedede, 8 KKTC polis memurunun yaralandığı açıklanmıştı.


Independent Türkçe, Kathimerini, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU