Etiyopya Amhara Bölgesi Başkanı Kefale görevinden istifa etti

Amhara bölgesi, orduyla yerel milisler arasında çıkan kanlı çatışmalardan mustarip

Tutarlı reformların gerekliliği konusunda fikir birliğine varıldı / Fotoğraf: AFP

Etiyopya'da Amhara Bölgesi Başkanı Yilkal Kefale, federal hükümetin savaşçılarla ordu arasında artan silahlı çatışmalar nedeniyle olağanüstü hal ilan ettikten sonra görevinden istifa etti.

Amhara Medya Kuruluşu (AMECO), Amhara'daki yerel parlamentonun "acil bir oturum düzenleyerek mevcut güvenlik durumunu tartıştığını ve görüşmelerin sonunda sabit reformların gerekliliği konusunda fikir birliğine vardığını" duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amhara bölgesi, geçtiğimiz ayın sonlarında orduyla yerel milisler arasında çıkan kanlı çatışmalardan mustarip.

AMECO, Kefale'nin bölge konseyinin acil toplantısı sırasında istifa ettiğini, yerine daha önce bölgesel hükümetin yetkisi altında faaliyet gösteren resmi bir silahlı gruba liderlik eden Arega Kebede'nin getirildiğini aktardı.

Medya kuruluşu, Yilkal'ın meclise veda konuşmasında, istifa mektubunu ilk kez sekiz ay önce iktidardaki Refah Partisi'ne sunduğunu ancak son dönemde yaşanan kriz nedeniyle görevine devam ettiğini söylediğini bildirdi.

Geçen nisan ayında Başbakan Abiy Ahmed'in bölgesel güvenlik güçlerinin polise veya federal orduya entegre edilmesini emrettikten sonra Etiyopya'nın 12 bölgesinin en kalabalık ikinci bölgesi olan Amhara'da şiddetli protestolar patlak verdi.

Pek çok Amhara sakini, konunun bölgenin güvenliğini baltalamayı amaçladığını düşünürken, federal hükümet bunu yalanladı ve kararın ulusal birliği güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Benzer şikayetler, geçtiğimiz ayın sonlarında ordu ile komşu Tigray bölgesinde Amhara milis gücü Fano arasında çıkan çatışmalara da yol açtı.

Bölge sakinleri ve eylemci gruplar, federal güçlerin bu ayın başlarında Fano milislerini ana kentlerin çoğundan çıkarabildiğini, ancak kırsal alanlarda çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Etiyopya, çeşitli etnik kökene ev sahipliği yapıyor ve sınırları içindeki çeşitliliği yönetmekte zaman zaman zorluk yaşıyor.

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU