PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 27 Ağustos 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


BRICS Zirvesi Güney Afrika'da düzenlendi

BRICS ülkeler grubu, dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını, küresel hasılanın ise yüzde 30'undan fazlasını oluşturuyor.

Ülke liderleri her yıl bir araya gelerek çeşitli konularda anlaşma ve görüşmeler yapıyor. Yeni üye kabulü kararı alınması açısından 15. BRICS zirvesi tarihe geçti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan meydana gelen topluluk, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ı birliğe kabul etti.

Dünya genelinden 70'e yakın ülkenin davet edildiği zirveye, çok sayıda ülke devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katıldı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirveye katıldı.

Çok kutuplu küresel sistemi savunan BRICS grubu, Batı merkezli mevcut sisteme karşı Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri açısından cazip bir alternatif teşkil ediyor.

Bu sebeple bugüne kadar 22 ülke birliğe katılmak için resmi başvuruda bulundu. Bir o kadar ülke de gayrıresmi olarak BRICS'e üyeliğe ilgi duyduklarını gösterdi. Zirvenin önemli bir diğer gündemi ise ortak para birimiydi.

ABD dolarının hegemonyasını kırmak amacıyla ortaya atılan ortak para birimi fikri Çin ve Rusya tarafından kabul görse de diğer ülkeler kırılgan ekonomik yapıları sebebiyle kabul etmedi.

Alternatif olarak yerel para birimiyle ticaret konusunda yeni bir finansal sistem oluşturulması konusundaki ihtiyaç dile getirildi.


Gabon ve Zimbabve'de genel seçim yapıldı

Gabon'da 800 bin kayıtlı seçmen genel seçimler için sandık başına gitti. Gabonlular yerel milletvekillerini, ulusal meclis üyelerini ve bir sonraki başkanı seçecek.

Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba, seçimlerin favori adayı. Bongo, üçüncü dönemini kazanarak ailesinin 55 yıllık siyasi hanedanını devam ettirmeyi hedefliyor.

Son seçimleri çok az bir farkla kazanan 64 yaşındaki Bongo'nun karşısında ekonomi profesörü ve Eski Eğitim Bakanı Albert Ondo Ossa muhalefetin ortak adayı olarak yarışıyor.

Bongo 7 yıllık iki dönem görevini tamamladıktan sonra üçüncü dönemini de kazanmak istiyor. Bongo, savunma bakanı iken ülkeyi 41 yıl yöneten babası Omar Bongo'nun ölümünün ardından 2009 yılında başkan oldu.

Muhalefetin adayı Ossa ise seçilmesi halinde ilk olarak ulusal meclisi feshedeceğini ve seçim sistemini adil bir hale getirmeyi vadediyor. En önemli iddiası ise ekonomik eşitsizliği gidererek halkın refahında artış sağlamak.


Bir diğer genel seçim ise Zimbabve'de yapıldı. Zimbabveliler devlet başkanı, milletvekilleri ve yerel temsilcileri seçmek için sandık başına gitti. Devlet başkanlığı için 11 aday yarıştı.

Devlet başkanlığı yarışı, Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) adayı ve mevcut Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ile ana muhalefet partisi Değişim için Yurttaşlar Koalisyonu (CCC) adayı Nelson Chamisa arasında geçti.

Başkanlık adaylarından birinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda, 2 Ekim'de ikinci tur seçim yapılacak.

Robert Mugabe, Zimbabve'nin bağımsızlığını kazanması sonrası 1980'de düzenlenen genel seçimlerde başbakanlık koltuğuna oturmuş, daha sonra düzenlenen tüm devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı.

2017'de Mugabe yönetimine yönelik askeri müdahale yapılmış ve 2018'de devlet başkanlığı seçimi düzenlenmişti. 38 yılın ardından oy pusulasında eski Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ismi olmadan yapılan seçimi, mevcut Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa kazanmıştı.


Afrika Birliği, Nijer'in üyeliği askıya aldı

Nijer'deki askeri darbe sonrası Afrika Birliği üyeliğinin askıya alındığı duyuruldu. Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Nijer'deki askeri darbe sebebiyle tüm Afrika Birliği faaliyetlerine katılımının askıya alındığı duyuruldu.

Buna ek olarak, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve ordunun kışlaya dönmesi çağrısı yapıldı. Afrika Birliği üye devletlere çağrıda bulunarak, Nijer'deki askeri yönetimi meşrulaştıracak her türlü eylemden kaçınılması gerektiğini söyledi ve Afrika dışındaki herhangi bir aktör veya ülkenin müdahalesini şiddetle reddettiklerini açıkladı. 

26 Temmuz'da Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerleri yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabine açıklanmıştı.


Somali, TikTok ve Telegram'ı yasaklıyor

Somali İletişim ve Teknoloji Bakanlığı, sosyal medya platformları TikTok ve Telegram'ı yasaklama kararı aldı.

Bakanlık tarafından düzenlenen "İletişim, İnternet ve Sosyal Medya Güvenliği Konferansı"nın ardından alınan karar kapsamında ülkede TikTok ve Telegram'ın yasaklanması talimatı verildi.

Yasağa gerekçe olarak Somalili gençlerin hayatını olumsuz yönde etkilemesi hatta ölümlere neden olması öne sürüldü.

Yapılan açıklamada gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu platformlarda ahlaka aykırı durumlar sergilediği belirtildi.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU