Hastaneye kaldırılan eski Tayland lideri Şinavatra, kraldan af istemeye hazırlanıyor

74 yaşındaki Taksin Şinavatra, 15 yıllık gönüllü sürgünden döner dönmez tutuklanmıştı

Milyarder iş insanı Şinavatra, PTP'yi telekomünikasyon şirketinden kazandığı servetle kurmuştu (AP)

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, hakkında 8 yıl hapis cezası verilen eski Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra'nın hapis yatmamak için af isteyebileceğini yazdı. 

BBC'nin Güneydoğu Asya muhabiri Jonathan Head'in kaleme aldığı analizde, salı günü hapse atıldıktan 12 saat sonra acilen hastaneye kaldırılan Şinavatra'nın, burada Tayland Kralı Maha Vajiralongkorn'a af çıkarmasını talep eden bir dilekçe yazabileceği belirtildi.

2006'da askeri darbe sonucu görevinden uzaklaştırılan ve ülkeden kaçan Şinavatra hakkında, görevini suistimal ettiği gerekçesiyle gıyabında yargılama başlatılmıştı. Şinavatra, 2008'de kısa süreliğine ülkeye dönmüş fakat sonrasında gönüllü sürgüne gitmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

74 yaşındaki eski başbakan, 15 yıllık gönüllü sürgününün ardından salı günü başkent Bangkok'taki Don Mueang Havalimanı'na inmiş, buradan da Yüksek Mahkeme binasına götürülmüştü. Görülen duruşmada Şinavatra, 2001-2006'daki görevi sırasında yolsuzluk yaptığı ve yetkilerini kötüye kullandığı gerekçesiyle 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Analizde Şinavatra'nın, partisinin güç kazandığı bir dönemde geri döndüğüne dikkat çekilerek, "Şinavatra'nın 15 yıllık sürgün hayatının sona ermesi münferit bir olay değil. Büyük bir siyasi pazarlığın parçası" değerlendirmesi yapıldı. 

Şinavatra'nın 2007'de kurduğu Taylandlılar İçin Partisi (Pheu Thai Party/PTP), mayıstaki genel seçimleri ikinci sırada tamamlamıştı.

Salı günü başbakanın belirlenmesi için düzenlenen meclis oturumunda, PTP'nin 10 siyasi partiyle kurduğu koalisyonun ortak adayı emlak kralı Srettha Thavisin, 727 parlamento üyesinin 482'sinin oyunu alarak başbakan seçilmişti. Koalisyonda, Şinavatra'yı darbeyle görevden indiren ordu yanlısı partilerin yer alması da dikkat çekmişti.

Genel seçimleri kazanan İleri Hareket Partisi'nin (Move Forward Party/MFP) başbakan adayı Pita Limjaroenrat ise temmuzda mecliste yeterli oy alamadığı için göreve gelememişti. 
 


BBC'nin analizinde, MFP'nin yükselişinin hem Şinavatra ve partisi PTP hem de ordu için tehdit oluşturduğu, bu nedenle düşman tarafların koalisyon kurmasına neden olduğu savunuldu. 

Analizde, "Şinavatra'nın PTP'nin adayının ülkenin başbakanı seçildiği gün geri dönmesi tesadüf değil" dendi.

Fransız haber ajansı AFP ve Hong Kong merkezli Pekin karşıtı South China Morning Post (SCMP) gazetesi de benzer değerlendirmeler yayımlamıştı.  

SCMP'deki analizde, Şinavatra'nın "tutukluluk süresinin bir kısmını tıbbi tesiste geçirip, Vajiralongkorn'dan hakkındaki hapis kararıyla ilgili kraliyet affı çıkarmasını talep edebileceği" savunulmuştu

AFP de PTP'nin iktidara gelmesiyle eski başbakanın cezasının hafifletilmesi için gizli bir anlaşma yapılabileceğini öne sürmüştü.


Independent Türkçe, BBC, AFP, SCMP

DAHA FAZLA HABER OKU