WHO: Sudanlıların yüzde 42’si açlıkla karşı karşıya

WHO Doğu Akdeniz Bölgesi Direktörü Manzari “Çatışmaların başlamasının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen durum hala durum kritik ve mağdurların sayısı artıyor” dedi

Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Doğu Akdeniz Bölgesi Direktörü Ahmed el-Manzari, Sudan’daki sağlık durumunun 4 aydır devam eden çatışmaların ardından kritik bir aşamaya geldiğini ayrıca örgütün, ateş altındaki Sudan’da hayat kurtaran tıbbi malzemeleri toplu olarak dağıtmak için diğer insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya devam ettiğini belirtti.

WHO Bölge Direktörü Manzari, WHO’nun Sudan’da travma ve yaralanmalar, çocuklarda akut yetersiz beslenme, kronik hastalıklar ve akut sulu ishal ve kolera gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisi için kullanılanlar dahil olmak üzere 200 metric tondan fazla tıbbi malzeme dağıttığını söyledi.

Kovid-19 virüsünün yeni bir varyantının yeniden ortaya çıkmasına yönelik haberlerin gerçekliği ve Sudan gibi çatışmaların hakim olduğu bir ortamda yayılma tehlikesi hakkında, Manzari “Danimarka ve İsrail’de SARS-CoV-2 virüsünün çok sayıda yüksek genetik mutasyona sahip yeni bir varyantı rapor edilmiş ve 17 Ağustos 2023’te kuruluş tarafından söz konusu varyant ‘gözlem altında’ olarak sınıflandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan’da sağlık durumu

Sudan’daki sağlık durumu ve nisan ortasından bu yana devam eden çatışmalar sonucunda ölü ve yaralıların sayısına ilişkin istatistikler hakkında, Manzari “Çatışmaların başlamasının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen durum hala durum kritik ve mağdurların sayısı artıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan ve WHO tarafından bağımsız olarak doğrulanmayan son istatistiklere göre, kurbanların sayısı 12 bin 200 yaralıya ve 3 bin 71 ölüme ulaştı. Bunlardan bin 205 yaralanma ve 207 can kaybı yalnızca Hartum’da kaydedildi.

WHO, rapor edilen kurban sayısının eksik bir tahmin olduğunu ve salgınlar, diğer sağlık sorunlarına yönelik bakımlara erişememe, anne ve yenidoğan sağlık ihtiyaçları, yiyecek ve suya erişim eksikliği nedeniyle tüm nüfusta daha fazla ölümün beklendiğini öne sürdü.

Manzari “Sudan’da insani yardıma muhtaç insan sayısı artıyor. Bu rakam 24,7 milyon kişiye ulaştı ve Sudan genelinde 20 milyondan fazla insan (ülke nüfusunun yüzde 42’sinden fazlası) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği sorunuyla yüzleşiyor” ifadelerini sözlerine ekledi.

Manzari, WHO’nun Sudan’da eksik olan diyaliz malzemelerini tamamlamak için çalıştığını ve 10 Ağustos’ta 6 bin diyaliz seansına yetecek malzemeyi Sağlık Bakanlığı’na devrettiğini belirtti. Yardım hattında 53 bin ek diyaliz kiti bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Manzari’ye göre, sağlık müdahalesi için hedeflenen 11 milyon kişiye ek olarak, Mayıs 2023’te başlatılan revize edilmiş İnsani Müdahale Planına göre 18,1 milyon kişi insani yardım için hedeflendi. Sağlıkla ilgili acil durumlara müdahale edecek sağlık personelinin yetiştirilmesinde WHO’nun rolünün sürekliliğini vurguladı.

Yeni varyantın gözlemlenmesi

Kovid-19’un yeni varyantı hakkında, Manzari “Bu varyantta 30’dan fazla genetik mutasyon var. Ancak şu ana kadar bildirilen yalnızca 3 genom dizisi var ve varyantın önemini değerlendirecek verilere henüz sahip değiliz. Dolayısıyla kuruluş bu varyantı gözlem altında tutuyor ve daha fazla veriyle endişe verici bir varyant olarak sınıflandırılması gerekip gerekmediğini öğreneceğiz” ifadelerini kullandı.

Manzari, dolaşan varyantların tam resmini elde etmek önemli olduğu için WHO’nun ülkelere, Kovid-19 sürveyansını artırmalarını ve yeni varyant dahil ancak bununla sınırlı olmamak üzere yakaladıkları dizileri kamuya açık veritabanlarında raporlamalarını tavsiye ettiğini belirtti.

Manzari, kanıtlanmış tedavilere erişim ve sağlık çalışanlarını korumaya yönelik önlemler de dahil olmak üzere Kovid-19 hastalarına en uygun klinik bakımı sağlayarak, sürdürülebilir, uzun vadeli bir yöntem benimsemek üzere ülkelerin, WHO’nun Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planını ile Kovid-19 yönelik ulusal programlarını güncellemelerini içeren tavsiyelerine uymalarının önemine dikkat çekti.

WHO şu anda güvenli mesafeyi korumak, kalabalık olan ve havalandırmanın yetersiz olduğu yerlerde maske takmak, elleri temiz tutmak, semptomlar ortaya çıkarsa test yaptırmak, aşı olmak ve takviye dozları konusunda güncel kalmak gibi önleyici tedbirlere uyulmasını tavsiye ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU