Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi: "Ordunun yetkilerini genişleten yasayı onaylamadım, emrim hiçe sayıldı"

Geçici Hükümetin Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı'nın tasarıları onaylamayı "kasten geciktirdiğini" öne sürdü

8 Eylül 2018'de göreve gelen Alvi, 73 yaşında (Reuters)

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, ordunun yetkilerini artıran ve meclisten geçen yasalara onay vermediğini söyledi. 

Alvi, pazar günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 1952 Pakistan Ordu Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısına onay vermediğini savundu. 

Cumhurbaşkanı, gönderisinde şu ifadeleri kullandı: 

Personelimden, yasa tasarılarını etkisiz kılacak süre zarfında belgeleri imzalanmamış biçimde iade etmelerini istedim. Bunu yapıp yapmadıklarını birçok kez sordum, onlar da belgeleri iade ettiklerini söylediler. Ancak bugün öğrendim ki personelim benim irademi ve emrimi hiçe saymış.

Geçici hükümetin Adalet Bakanı Ahmed İrfan Aslam ise anayasal olarak Alvi'nin tasarıları onaylama ya da şerh düşerek Ulusal Meclis'e geri gönderme hakkı olduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslam, bunun yerine Cumhurbaşkanı'nın tasarıları onaylamayı "kasten geciktirdiğini" ve kendisine 9 Ağustos'ta verilen belgeleri, onaysız ve şerhsiz bıraktığını söyledi.

Bakan, Alvi'nin kendisine tanınan 10 günlük süre için mevcut seçeneklerden birine uygun şekilde belgeleri imzalayıp göndermediği için tasarıların kendiliğinden yasalaştığını ifade etti.

Söz konusu yasa değişikliği kapsamında ordu, hükümetin onayıyla doğrudan veya dolaylı şekilde ulusal kalkınma ve stratejik çıkarların ilerletilmesiyle ilgili faaliyetlere katılabilecek. 

Ayrıca değişiklikle birlikte orduyla ilgili hassas bilgileri açığa çıkaranlar veya orduya yönelik karalama kampanyası yürütenler hakkında 5 yıl hapis cezası verilmesinin de önü açıldı. Yasanın eski halinde, bu suçu işleyenlere en fazla üç yıl hapis cezası veya para cezası veriliyordu.

Öte yandan tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın kabinesinde iki dönem dışişleri bakanlığı görevi yapan Şah Mahmud Kureyşi dün yeni kanun kapsamında "devlet sırlarını ifşa ettiği" suçlamasıyla gözaltına alındı.
 


Mecliste 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "Hayır" oyuyla Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de meclisteki oylamada çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Şerif, Belucistan Halk Partisi'nden Senatör Anvarul Hak Kakar'a 14 Ağustos'ta görevini devretmiş, Kakar da yemin ederek geçici hükümetin başbakanı olmuştu.

Ancak genel seçimlerin ne zaman düzenleneceği henüz bilinmiyor. Normal şartlarda 90 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gereken seçimlerde, bu yıl yapılan nüfus sayımı gerekçesiyle yeni seçim bölgelerinin Seçim Komisyonu'nca belirlenmesinin süreci uzatacağı öngörülüyor. 

Eski İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, 8 Ağustos'taki açıklamasında, bölgelerin yeniden düzenlenmesi halinde genel seçimlerin seneye şubat ve martta yapılabileceğini söylemişti.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU