Barbie'den Neymar'a

Suudi Arabistan tüm dünyayı kendisini görmeye, keşfetmeye ve ondan yüz çevirmemeye davet ediyor

Kolaj: Independent Türkçe

Arap ülkelerinin 'Barbie' filminin gösterilmesini yasakladığı bir dönemde Suudi Arabistan buna ilk izin veren ülkelerden biri oldu.

Filmi yasaklayan ülkelerde yaşayan bazı film meraklıları, küresel bir fenomene dönüşen bu filmi izlemek için Suudi Arabistan'ın çeşitli şehirlerine seyahat ettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sahne tamamen tersine döndü. Son yıllara kadar sinemanın yasak olduğu Suudi Arabistan, şimdilerde ülkelerinde uygulanan yasaklardan kaçıp gelenlerin uğrak noktası haline geldi.

Konuyla ilgili etkileyici sahnelerden bir örnek vermek gerekirse, geçen günlerde Suudi Arabistanlı bir kız pembe arabasıyla sinemaya gidiyor ve tamamen özgür bir şekilde eğlenirken tüm yolculuğunu kayda alıyordu.

Birkaç yıl önce bu aktiviteleri yapamıyordu. Araba kullanmak, sinema ve eğlence yasaktı. Ancak Suudi liderliğinin onlarca yıldır kapalı olan kapıları açma kararlılığı sayesinde tüm bu engeller ve kısıtlamalar tamamen kaldırıldı.

Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo ile sözleşme imzalanmasını takiben, futbol yoluyla Suudi Arabistan'ın kötü imajının düzeltilmesi üzerine konuşmalar olmuştu.

Bende o günlerde bu mesele üzerine "Ronaldo Suudi Arabistan'ın imajını mı düzeltiyor?" başlıklı bir makale kaleme almıştım.

Yazımda, Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük ligleri arasına girecek güçlü bir lig oluşturmaya çalıştığından bahsetmiştim.

Futbol sayesinde ülke bir turistik cazibe merkezi haline gelecek ve Suudi Arabistan son yıllarda imajını tamamen değiştirdiği için Ronaldo onu düzeltecek neredeyse hiçbir şey bulamayacak.
 


Suudi Arabistan tüm dünyayı kendisini görmeye, keşfetmeye ve ondan yüz çevirmemeye davet ediyor.

Ronaldo'nun gelişinden aylar sonra, çok sayıda yıldız futbolcu buraya geldi. Bunların sonuncusu Al Hilal kulübüne transfer olan Brezilyalı Neymar'dı.

Acaba imajlarını düzeltmek için onu da mı kandırdılar? Bu okumalar gerçeklikten kopuktur ve eski önyargılı propagandayı geri dönüştürür.

Kültür, sanat, eğlence ve yaşam kalitesindeki bu olumlu değişimlere, ılımlı dini düşünceye destek de eşlik ediyor.

Suudi Arabistan birkaç gün önce Cidde'de yüzlerce din adamını bir araya getiren bir konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanı Abdullatif Al eş-Şeyh, "Radikaller halen yakın tehdit olsa da kervan hareket ediyor. Ilımlı İslam kazanacak ve radikalizm geri dönülmez bir şekilde sona erecek" ifadelerini kullandı.

Halihazırda sahada olan budur. Nefret söyleminin azalmasının yanı sıra, ılımlılık, mutedil olma söyleminin ve ölümü değil geleceği yaratmaya yönelik pratik düşüncenin yükselişiyle bunun bölgede daha geniş ölçekte olumlu yansımalarını görüyoruz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU