Tunus: Ekmek krizi nedeniyle Ulusal Fırın Sahipleri Odası Başkanı tutuklandı

Sübvansiyonlu malzemelerle piyasada tekelcilik ve spekülasyon yaptığı şüphesi ile Fırın Sahipleri Odası Başkanı tutuklandı

Sübvansiyonlu unun kaldırılmasını protesto etmek için fırın sahipleri tarafından düzenlenen protestodan. Fotoğraf: EPA

Tunus polisi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in ilgili makamlardan ülkedeki ekmek kıtlığı krizinden sorumlu olanlar hakkında “yasayı uygulamalarını” istemesinin ardından Ulusal Fırın Sahipleri Odası Başkanı’nı gözaltına aldı.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığı bilgilere göre Muhammed Buanan, “tekelcilik, sübvansiyonlu gıda malzemeleriyle piyasada spekülasyon yapma ve kara para aklama şüphesiyle” tutuklandı.

Tunus, haftalardır ekmek kriziyle karşı karşıya. Cumhurbaşkanı Said’in sübvansiyonlu un teminini kesme kararının hedefi olan modern fırın sahiplerinin protestolarıyla kriz daha da kötüleşti. Safakes Modern Fırınlar Bölgesel Birliği Başkanı Salim el-Bedri’nin AFP’ye verdiği bilgilere göre Modern Fırınlar Birliği, Ticaret Bakanlığı ile bir çözüme ulaşılamaması nedeniyle gelecek pazartesiden itibaren protestolara devam etme kararı aldı. Tunuslular, ekmek almak için fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Bu durum Tunus Cumhurbaşkanı’nı, “ekonomik ve toplumsal durumu kötüleştirmek amacıyla her gün kriz uyduran bu kişilere yasaların uygulanması çağrısında bulunmaya” itti.

jyumyuj.jpeg

Tunus şehirlerinde un kıtlığı nedeniyle fırınlardaki üretim azaldı (AFP)


Said, daha önce ülkedeki tahılların toplanma, satın alınma ve dağıtılması faaliyetlerinin idaresinden sorumlu devlet kurumu başkanını görevden almıştı. Cumhurbaşkanlığı, dün (Çarşamba) yapılan denetimlerde kaçak depolanan 6 bin 500 tondan fazla tahıl ve türevlerinin ele geçirildiğini duyurdu.

Ekonomistler, Tunus’un kamu bütçesindeki mali kriz nedeniyle yurt dışından ithal ettiği tüketim mallarının bedelini ödemede sorun yaşadığını vurguluyor. Bu kapsamda Tunus Genel İşçi Sendikası’na bağlı Eş-Şaab News gazetesi, tahıl yüklü 8 geminin yaklaşık iki haftadır Safakes limanında navlun bedelinin ödenip boşaltılmalarını beklediklerini bildirdi.

Tunus, kamu bütçe açığını kapatmak ve yeni fon sağlamak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereler yapıyor. IMF, geçen ekim ayında kredi verilmesi için ön onayını duyurarak Tunus’a yeşil ışık yakmıştı. Ancak Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre o tarihten sonra 1,9 milyar dolarlık krediyle ilgili IMF’nin istediği şartların kabul edilmemesi nedeniyle müzakereler durdu. İki taraf arasındaki istişareler 2022’nin sonundan beri askıya alınmış ve hiç ilerleme kaydedilememiş durumda.

Said, başta temel tüketim maddelerinden bazılarında uygulanan sübvansiyonların kaldırılması olmak üzere IMF’nin farklı konulardaki “dayatmalarını” reddediyor ve bunları, ülkedeki “toplumsal barışa yönelik bir tehdit” olarak görüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU