Pakistan Başbakanı Şerif: İmran Han'a karşı kan davası gütmüyorum

Şerif, cezaevindeyken kendisine kötü muamele edildiğini söyledi

Şahbaz Şerif, Pakistan'da üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi (AP)

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, tutuklanan eski başbakan İmran Han'a yönelik "kişisel kan davası" güttüğüne ilişkin iddiaları reddetti.

Seçimler nedeniyle görevi geçici başbakana devretmen önce son röportajını Guardian'a veren Şerif, İmran Han'ı muhalefet liderlerine kötü davranmak ve onları cezaevine koymakla suçladı.

2020'de tutuklanmasının ardından 7 ay cezaevinde kalan Şerif, "İmran Han başbakanken bize kötü davranıldı ve cezaevi yönetmelikleri ihlal edildi. Berbat şekilde mağdur edildi. Ancak biz kısasa kısasa inanmıyoruz. İlgili kurumlar, mahkemeler ve hukuk Han'ın dosyasında kendi yolunda işliyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, 5 Ağustos'ta hakkında görülen yolsuzluk davasında verilen kararla birlikte yüzlerce polis tarafından gözaltına alınarak, cezaevine gönderilmişti.

Üç yıl hapis cezasına çarptırılan Han'ın kasımda yapılacak seçimlere de katılamayacağı düşünülüyor.

Geçen yıl Pakistan Parlamentosu'nda yapılan güvensizlik oylamasıyla iktidarı kaybeden İmran Han, bunun dış kaynaklı bir komplo olduğunu öne sürmüş ve elinde bunu destekleyecek diplomatik yazışmalar olduğunu öne sürmüştü.


Geçen hafta ABD merkezli internet sitesi Intercept, Pakistan hükümetinin bir gizli belgesine dayandırdığı haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Rusya'nın Ukrayna harekatında tarafsız kaldığı gerekçesiyle Pakistan hükümetini İmran Han'ı görevden alması için cesaretlendirdiğini iddia etmişti.

Şerif söz konusu belgede İmran Han'ın görevden alınması için herhangi bir komplo ve kendilerini iktidara getirmek adına bir plan bulunmadığını söyledi.

Pakistan'da kasımda yapılacak seçimlerde hile yapılacağına dair endişelerle ilgili de konuşan Şahbaz Şerif, "2018'de seçim hilesinin mağdurları bizdik. Sebepleri çok iyi biliniyor. Bu hatanın bir daha asla tekrarlanmayacağını umuyoruz" diye konuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Intercept

DAHA FAZLA HABER OKU