Dağcıların can çekişen Pakistanlının üzerinden atlamasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

Ölümcül olay "Eğer o bir Batılı olsaydı hemen kurtarılırdı. Yaşayan bir insan rekor kırmak için orada bırakıldı" gibi ifadelerle hedef alınmıştı

Yetim kalan çocuklar, bağış kampanyasıyla okutulacak (Kolaj: Independent Türkçe, Fotoğraflar: AP ve Lakpa Sherpa) 

Dünyanın en yüksek ikinci dağı K2'ye tırmanış sırasında düşerek yaralanan Pakistanlı yük taşıyıcının ölümüyle ilgili tartışma sürüyor. 

Ulaşması en zor zirvelerden biri olarak kabul edilen dağı barındıran Pakistan'ın konuyla ilgili soruşturma başlattığı dün açıklandı. Ülkedeki dağcılık işlerini yöneten Pakistan Dağcılık Kulübü'nün yöneticilerinden Karrar Haidri, bölgedeki yetkililerin soruşturmayla ilgilendiklerini duyurdu.

Olayda hayatını kaybeden Muhammed Hassan'ın köyü Tisar'daysa yas var. Komşular ve dostları taziyelerini sunmak için ailesini ziyaret ediyor. 

Çocukluk arkadaşı Beşarat Hüseyin, Hassan'ın hiç bir zaman sahip olamadığı imkanları çocuklarına sunmaya çalıştığını söyledi:

'Tüm hayatım boyunca acı çekmek ve çok çalışmak zorunda kaldım, çocuklarıma iyi bir eğitim sağlamak için çok çalışıyorum' derdi.

Bir daha benzer bir olayın yaşanmasını istemediğini vurgulayan Hüseyin, "Sanırım hayatımda bir kişinin bundan daha fazla insan olarak görülmediği başka bir olay tecrübe etmedim" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hassan'ın işvereni Enver Seyid'se zirvenin yaklaşık 150 metre altında meydana gelen olayda etraftakilerin yardım çabası gösterdiğini ancak zor koşulların kurtarılmasını imkansızlaştırdığını öne sürdü. Cesedin de bu yüzden indirilemediğini belirten Seyid, aileye yardımlarının süreceğini bildirdi. 

Seyid, eksik ekipman konusundaysa Hassan'ı işaret etti. Ona bu iş için de para verildiğini ama ölen işçinin gerekli malzemeleri almadığını söyledi. 

Diğer yandan, gündem olan görüntüleri çeken Avusturyalı Wilhelm Steindl, Hassan'ın ailesini ziyaret edip onlar için yardım kampanyası başlattı. 120 bin euroluk hedef 4 gün içinde aşıldı. 

Steindl, "Ailenin acısını gördüm. Dul kalan eşi, çocukları okuyabilsin ve hayatta bir şansa sahip olsun diye, kocasının tüm bunları yaptığını söyledi" dedi.

Norveçli dağcının rekoru ölümle gölgelendi

Norveçli dağcı Kristin Harila, 92 gün içinde 14. zirvesine çıkarak dünya rekoru kırmak için ekibiyle birlikte 27 Temmuz'da K2'ye tırmanmıştı.

İlk kez yüksek rakımda görev alan 27 yaşındaki Pakistanlı Muhammed Hassan, yaklaşık 8 bin 200 metre yükseklikte sarp bir kayalıktan düşmüştü.


Dağcıların yerde can çekişen Hassan'ın üzerinden atlayarak tırmanışa devam ettiği görüntüler tepki çekmişti. 

Aynı gün K2'de tırmanışta olan Avusturyalı Wilhelm Steindl ve Alman Philip Flämig bu görüntüleri yayımladıktan sonra "Bölgede hemen harekete geçebilecek şerpalar ve dağ rehberleri olmasına rağmen organize bir kurtarma operasyonu yapılmadı" ve "Alpler'de böyle bir şey olması düşünülemez. Ona, ikinci sınıf insan muamelesi yapıldı. Eğer o bir Batılı olsaydı, hemen kurtarılırdı. Yaşayan bir insan rekor kırmak için orada bırakıldı" gibi ifadelerle durumu eleştirmişti

Suçlamaları reddeden Harila ise kazanın yaşandığı bölgenin çok tehlikeli bir yer olduğunu vurgulayarak "Ona yardım etmek için hiçbir şey yapmadığımızı söylemek doğru değil. 1,5 saat boyunca onu taşımayı denedik. Ardından kameramanımız bir saat boyunca onunla ilgilenmek için bekledi. Hiçbir zaman yalnız bırakılmadı" demişti.

 

Independent Türkçe, AP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU