Yılanlar neden kendi kuyruğunu yutar?

Sürüngenin sindirim sıvısı kendi vücudunu parçalamaya başlıyor

Kendi kuyruğunu yiyen yılan figürü, eski zamanlardan beri sonsuzluk sembolü olarak kullanılıyor. Ancak yılanların bu hareketi yaparken gözlemlendiği çok ilginç anlar da var.

Esaret altında yaşayan yılanların, nadiren de olsa kendi kuyruklarını yutabildikleri biliniyor.

Sürüngen kendi vücudunu emdikçe sonsuzluk sembolü hızla bir ölüm sarmalına dönüşüyor.

İnsanlar buna müdahale etmezse sürüngenin sindirim sıvısı kendi vücudunu parçalamaya başlıyor ve kuyrukları yok olabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendi kendini yemeyi alışkanlık haline getiren bazı tutsak yılanların da sadece pullarının asitli mide sıvıları nedeniyle hasar gördüğü biliniyor.

Herpetologlar, yılanların bunu neden yaptığını tam olarak bilmiyor.

Ancak kendine zarar verdikleri bu davranışın stresten, kafa karışıklığından, hastalık veya açlıktan kaynaklanma ihtimali var.

Örneğin bir yılan çok ısınırsa ve gölgeye kaçamazsa kendi kuyruğunu avından ayırt edemeyecek kadar kafa karışıklığı yaşayabilir.

Aşırı ısınma, yılanın iştahını da tetikleyebilir.

Örneğin bir egzotik hayvan dükkanında kaydedilen bir video, bu görüşü destekler nitelikte. Videoda bir kase suyun içine giren yılanın kendi kuyruğunu emdiği görülüyor.
 

 

Yılanlar kendi zehirlerinden kendilerini koruyabilir. Ancak dişleri enfeksiyon riski taşıyan ciddi yaralara neden olabilir.

Örneğin, 2020'de yayımlanan bir YouTube videosunda, ABD'li uzman Jesse Rothacker, kral yılanlarının kendi kuyruklarını ısırabildiklerini anlatıyor. Rothacker, kuyruğu yılanın ağzından dikkatlice çıkarıyor.
 


Ancak yılanı kendi kuyruğundan ayırmak için daha farklı yaklaşımları deneyenler de var.

Örneğin benekli bir kral yılanının sahibi, hayvanı kendi kendini yerken bulduğunda akıllıca bir çözüm üreterek kayda almıştı. Yılanın yüzünün yakınına el dezenfektanı konunca koku nedeniyle hayvanın kendi kuyruğunu adeta kustuğu görülüyor.
 


Kral yılanlarının yaban hayatında kendi kuyruklarını ne sıklıkta ısırdıkları bilinmiyor. Uzmanlar zaman içinde bu davranışın asıl nedenlerini öğrenmeyi umuyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU