WSJ: "BAE, Sudan'da Hamdeti'yi silahlandırıyor"

BAE'li yetkili iddiaları reddetti

BM, iç savaş nedeniyle Sudan'dan kaçan göçmenlerin desteklenmesi için 445 milyon dolar gerektiğini bildirmişti (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) gıda ve tıbbi yardım göndereceğini söylediği Sudan'a mühimmat ve silah tedarik ettiğini öne sürdü.

Haberde, BAE'den yola çıkan ve 2 Haziran'da Uganda'daki Entebbe Havalimanı'na inen kargo uçağında silah ve mühimmat tespit edildiği savunuldu.

WSJ, tıbbi malzeme ve gıda yardımı taşıdığı söylenen uçak aracılığıyla, aslında Sudan'daki iç savaşta General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderliğini yaptığı paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah desteği sağlandığını iddia etti.

Gazetenin irtibata geçtiği ve kimlikleri paylaşılmayan Ugandalı yetkililer, üslerinden aldıkları emirler doğrultusunda artık BAE'den gelen uçaklarda denetim yapmadıklarını söyledi.

Bir Ugandalı yetkili, "Artık bu uçakları denetleme iznimiz yok. Bunlar Savunma Bakanlığı'nın sorumluluğuna geçti. Ayrıca fotoğraf çekmememiz de istendi" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, söz konusu uçağın Entebbe Havalimanı'na indikten sonra Çad'ın Ennedi Est bölgesindeki Amdjarass Uluslararası Havalima'nına gittiği belirtildi. 

Uganda Savunma Bakanlığı'ndan adını vermeyen bir sözcü, BAE'den gelen uçakların komşu Çad üzerinden HDK'ye silah tedarik ettiğine dair bilgisi olmadığını savundu. Çad Enformasyon Bakanlığı ise WSJ'nin yorum talebini reddetti. 

Haberde, BAE'nin HDK'ye gizli silah ve mühimmat tedarikinin, ülkenin ABD'yle ilişkilerine zarar verebileceğine de dikkat çekildi. BAE, ABD ve Suudi Arabistan, Sudan'daki iç savaşın sonlandırılması için birlikte çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, Washington yönetiminin BAE'nin HDK'ye silah ve mühimmat tedarik ettiğinden haberdar olduğunu ve bununla ilgili endişelerini Abu Dabi yönetimine ilettiğini öne sürdü. 

Yetkili, BAE ve diğer ortaklarıyla bölgedeki çatışmaların sonlandırılması için çalışmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi. 

WSJ, BAE ve Sudan'ın Kızıldeniz'deki Ebu Amame limanının geliştirilmesi için aralıkta 6 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını hatırlatarak, Abu Dabi yönetiminin buradaki yatırımlarını korumak amacıyla HDK'yi silahlandırmayı hedeflediğini savundu.

BAE'den kimliğini paylaşmayan bir yetkili, WSJ'nin iddiaarını reddederek, Sudan'daki çatışmaların barışçıl şekilde sonlanması için çalıştıklarını ve ülkeye halihazırda aralarında gıda ve tıbbi malzemelerin de yer aldığı 2 bin tonluk insani yardım gönderdiklerini ileri sürdü. 
 


Ne olmuştu?

100 bin kişilik paramiliter kuvvet HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformuyla ilgili iki taraf arasında yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Bunun üzerine "Hamdeti" olarak da bilinen Dagalo'nun savaşçılarıyla Sudan ordusu arasında yoğun çatışmalar başlamıştı.

Başkent Hartum ve çevresiyle batıdaki kentlerde halen süren çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybederken, onbinlerce kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM) de iç savaş nedeniyle 4 milyondan fazla kişinin zorla yerinden edildiğini, bunun da ülkedeki sağlık koşullarını kötüleştirdiğini bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyduklarını belirterek, nüfusun yüzde 40'ından fazlasının açlık çektiğini ifade etmişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU