Dünyaca ünlü isimler Marakeş'in büyüsüne teslim oldu

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, ünlü medya insanı Oprah Winfrey, ABD'li film yıldızı Robert De Niro ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Kırmızı Şehir"i ziyaret etti

Fas'ın Marakeş şehrindeki Camiu'l-Fena Meydanı / Fotoğraf: Fas Haber Ajansı

Fas'ın Marakeş şehri, çoğu binanın kırmızı renk nedeniyle "Kırmızı Şehir" olarak anılmaya devam ediyor.

Kırmızı Şehir, siyaset, spor, sanat ve medya alanlarında dünyaca ünlü isimleri kendine çekerek, tanınmış kişiler için en çekici turizm başkentlerinden biri oluyor.

Yaz tatili için Marakeş'e gelen tanınmış kişiler arasında, birkaç gün önce ailesiyle birlikte gelen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de yer alıyordu.

Ondan önce Marakeş, ünlü medya insanı Oprah Winfrey, Fransız futbol yıldızı Kylian Mbappé, ABD'li film yıldızı Robert De Niro ve diğerlerini ağırladı. 


Sanchez gizli bir şekilde geldi

Pedro Sanchez, Halk Partisi'nin zafer elde ettiği, Sosyalist Parti'nin bir sonraki hükümeti kurma konusunda bazı şanslar elde ettiği genel seçimlerin bitmesinin ardından soluğu Marakeş'in kırmızı sokaklarında aldı. 

Sanchez, birkaç gün önce eşi María Begoña Fernández ve iki kızıyla birlikte Marakeş'in merkezindeki ünlü Camiu'l-Fena Meydanı'nı gezerken görüldü.

Sanchez'in ailesine kimliği bilinmeyen Faslı bir kişi de eşlik ediyordu, bazı kaynaklar bu adamın İspanyolca bilen bir tur rehberi olduğunu öne sürdü.

İspanyol hükümet yetkilisinin İtalyan şapkası ve normal kıyafetleriyle gizlenme girişimine rağmen, meraklı bakışlardan ve fotoğrafçıların objektiflerinden gizlenemedi.

Sadece özel bir turistik ziyaret olmasına rağmen Marakeş'e yaptığı özel ziyareti belgelendi ve siyasi tartışmalara yol açtı. 

İspanyol gazeteleri, Marakeş yollarında yaya olarak dolaşan Sanchez'in haberlerine ve fotoğraflarına yer verdi, bazıları diğer ülkeler yerine özellikle Fas'ı seçmesinin nedenlerini sorguladı. 

İspanyol hükümetinin merkezi olan Moncloa Sarayı, Sanchez'in Fas'ın Marakeş şehrine yaptığı ziyaretin yol açtığı tartışmayı, Başbakan'ın başkent Madrid'deki Torrejon Havaalanı'ndan ticari bir uçakla Marakeş Havaalanı'na uçtuğu özel bir ziyaret olduğunu ve ziyaretin finansmanının tamamen kendi parasından karşılandığını açıklayarak çözdü. 

Gözlemciler, Sanchez'in yıllık yaz tatillerini La Marietta'daki kraliyet sarayında geçiren İspanyol hükümet başkanlarının izlediği geleneğin ötesine geçtiğini, Marakeş'in neşesini Lanzarote adasındaki İspanyol sarayına tercih ettiğini belirtti.

Analistler bunu, Sanchez'in Fas'la görev yaptığı süre boyunca geliştirdiği olumlu ilişkilere ilişkin siyasi mesajlar taşıyan bir ziyaret olarak değerlendirdi. 


Winfrey, Clinton ve Mbappe

Diğer yan ünlü ABD'li ünlü medya insanı Oprah Winfrey, bu yaz özel bir tatil için birkaç günlüğüne Marakeş şehrini seçti.

Dakka Marakeşiye olarak bilinen yerel müziğin ritimleriyle dans ettiği fotoğrafları ve videoları sosyal medya hesaplarında yayımladı.

Winfrey, ünlü Marakeş şarkılarının ritmiyle dans ederken coşkulu görünüyordu. Marakeş'in merkezindeki ünlü Souk Semmarine pazarında dolaşmasının yanı sıra, geleneksel bir çadırda Fas yemeklerine özellikle 'El-Batbout' adlı bir Fas krepine olan sevgisini dile getirdi.

ABD'li yayıncı Marakeş'e yaptığı ziyareti "Marakeş'te iki güzel gün geçirdim ve bu, pek çok harika kültürü deneyimlemek için yeterli bir zaman değildi ancak Semmarine pazarını ve tekstil endüstrilerini, seramik ve kültürel ürünlerini keşfedebildim, bir Fas çadırının altında lezzetli ve heyecan verici bir yemeğin tadını çıkarabildim ayroca halı yapma sanatını öğrenebildim ve gece boyunca dans edebildim" ifadeleri ile özetledi. 

Marakeş'in atmosferi, Fransız milli futbolcusu Fransız yıldız Kylian Mbappe'yi de cezbetti.

Mbappe, birkaç hafta önce Faslı futbolcu arkadaşı Eşref Hakimi eşliğinde geldi ve Kırmızı Şehir'de dolaşırken bazı fotoğraflar paylaştı ve ayrıca bir dizi hayır faaliyeti gerçekleştirdi.

ABD'li film yıldızı Robert De Niro da şehrin cazibesine tutuldu. Ancak o diğerlerinin aksine sadece dinlenme ve eğlence için değil, şehir merkezinde uluslararası bir oteller zincirinin otel şubesini açmak üzere bir iş için gelmişti.

Ondan önce, aynı şehirde bir otelin sahibi olan Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo da şehre gelmişti. 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, bu yaz başında Marakeş'i ziyaret ederek maymun ve yılan terbiyeciliği gibi birbirinden güzel gösterileriyle bilinen Camiu'l-Fena Meydanı'nı gezdi.

Ayrıca geleneksel Fas ürünlerini içeren Semmarine pazarının sırlarını da keşfetti.
 


Her şeyi bir araya getiren bir şehir

Turizmci ve şehirde bir sığınma evinin sahibi olan İbrahim Zaguda, siyasette, sanatta, sporda ve medyada dünyaca ünlüleri kendine çekme konusuna değinerek, bu şehrin onu dünyanın diğer turistik şehirlerinden ayıran özellikleri bir araya getirdiğini söyledi. 

Zaguda "Örneğin Marakeş, mahalleleri ile kültürel ve miras pazarlarını içerdiği için gelenek ile modernliği, muhafazakarlık ile gelişmişliği bir araya getirir. Ünlü şahsiyetlerin aradığı lüks alışveriş merkezleri ve uluslararası markaları da içerir" diye açıkladı. 

Zaguda konuşmasını "Ünlü veya bilinen bir kişi yalnızca en lüks ve abartılı olanı isteseydi, Marakeş'e gelmesine gerek kalmazdı zira bunlar tanınmış küresel turizm başkentlerinde de mevcut ancak Marakeş'in özelliği, şehrin ve ülkenin bir bütün olarak ihtişamını ve medeniyetini anlatan yerel pazarlar, lezzetli yemek tatları ve tarihi meydanları içeren turizmin diğer yanlarını da sunmasıdır" diye sürdürdü. 

Zaguda dünyaca ünlüleri cezbetmesinin nedeninin yalnızca dünyanın turizm başkentlerinde olanlarla karşılaştırılabilecek bu avantajlara, tekliflere ve altyapıya sahip olması olmadığını, ünlülerin kendilerine benzeyen kişiler üzerindeki etkisi çok büyük olduğu için bu durumun büyüyen bir kartopuna benzediğini, Fas'a yönelik tutkunun şehirde büyümesine ve dünyanın en iyi sanatçılarını, sporcularını ve politikacılarını kendine çekmesinde etkili olduğunu belirtti. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU