Avustralya'da panik yaratan ateş topunun sorumlusu bulundu

Olaya tanıklık eden birçok kişi, gökyüzünde yanarak ilerleyen ateş topunu kayda aldı

Ateş topuna yol açn roket, Moskova yakınlarında bir uzay tesisinden fırlatımış (PeachTeaGamer/Twitter)

Yerel saatle 7 Ağustos Pazartesi gecesi atmosfere giren bir ateş topu, Avustralya'nın güneyine düşerek bölge sakinlerini korkuttu.

7 News Australia'nın bildirdiğine göre başkent Melbourne'un yakınlarına düşen cisim, güneydeki Victoria eyaletinde evlerin sarsılmasına sebebiyet veren bir ses patlaması yarattı.

 


Kısa süre sonra bölgeye düşen ateş topunun insan yapımı bir araç olduğu ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya yörüngesindeki uzay çöplerini takip eden astrofizikçi Jonathan McDowell, bu ateş topunun aynı gün erken saatlerde Rusya'nın Glonass navigasyon uydusunu fırlatan bir Soyuz roketinin üçüncü aşaması olduğunu yazdı.

McDowell'a göre uzaya fırlatılan roketin parçası, Tazmanya'nın güneydoğusunda, açık okyanus üzerinde Dünya atmosferine yeniden girmişti.

Olaya tanıklık eden birçok kişi, gökyüzünde yanarak ilerleyen ateş topunu kayda almayı ihmal etmedi.

Bazı videolarda cismin turuncu bir ışık saçtığı görüldü. Uzmanlara göre ateş topunun rengi de insan yapımı olduğunu gösteriyor. Zira cismin düşüşü sırasında önemli miktarda plastik ve metalin tutuştuğu anlaşılıyor.

 


Melbourne'daki Monash Üniversitesi Fizik ve Astronomi Fakültesi'nden Doç. Dr. Michael Brown da Soyuz parçasının saniyede birkaç kilometre hızla atmosfere çarptığını söyledi.

Nesnenin Dünya'nın ince üst atmosferine saatte en az 25 bin kilometre hızla girdiği tahmin ediliyor.

Space.com'a konuşan Brown, "Uzay çöplerinin atmosfere yeniden girişleri bazen meteorlarla karşılaştırılır. Ama meteorlar atmosfere çok daha hızlı girdikleri için genellikle parlamaları daha kısa sürer" ifadelerini kullandı.

Roketerin küçük parçalarının Dünya'da denize düşmesi olası. Mülklere zarar verdikleri nadiren görülüyor.

 

Independent Türke, Space, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU