Tunus’ta 12 banka yöneticisine yurtdışına çıkış yasağı

Tunus, ‘mali ihlaller’ nedeniyle 12 banka yetkilisinin yurt dışına seyahatini yasakladı

Seyahat yasağı, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından yolsuzlukla mücadele için başlatılan kapsamlı bir gözaltı dalgası kapsamında geldi. Fotoğraf: DPA

Tunus Cumhuriyeti Başsavcılığı’nın Mali Yargısı bir kamu bankası olan Konut Bankası’nın eski ve mevcut 12 çalışanın, mali ihlallerde bulunmak ve Tunuslu bir iş insanına bir kamu bankasından teminatsız kredi vermekle suçlandıkları gerekçesiyle seyahatlerinin yasaklanmasına karar verdi. Söz konusu kişilerin, yasal prosedürlere, finansal teminatlara ve kredi alırken belirlenen faiz oranlarına uymadan işlem yaptığından şüpheleniliyor.

Aynı adli birimler daha önce, yağ konservesi sektörde faaliyet gösteren bir iş adamı olan, etkilenen bankanın başkanı ve genel müdürü Ahmed Recibe’nin soruşturmalar tamamlanıncaya kadar tutuklu olarak yargılanması için karar çıkarmıştı.

Recibe, Kasım 2013’ten Mayıs 2019’a kadar uzanan bir süre boyunca Konut Bankası Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu dönem, bankanın kendi fon eksikliğini gidermek için 110 milyon Tunus dinarı kapitalizasyonu ile dikkat çekti.

Ancak, bankanın göstergeleri, 2017 yılından bu yana özellikle toplam bütçe ve net banka çıktısı düzeyinde dikkate değer bir düşüşe tanık olurken, yeterli mali teminat bulunmaması nedeniyle geri alınamayan borçlarda görülmemiş bir artışı kaydetti.

Konut Bankası’nın faaliyetlerine yönelik ilk soruşturmalar 2016 yılına dayanıyordu. Zira kamu kurumlarının mali yönetim alanında yasal prosedürlere ne ölçüde saygı gösterdiğini inceleyen Tunus Sayıştayı raporunda, bankanın kurum ve kişilerin borçlarının önemli bir bölümünü geri alamadığına değinilerek, bunun nedeninin, ödenmemiş borçların ödenmemesi durumunda zararı tazmin edecek yeterli mali teminatın olmaması olduğu belirtildi.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren aynı kaynaklar, Konut Bankası’nın 2015-2019 döneminde 237 kurumun toplam 114,5 milyon dinar borçtan, 37 kurum için kayıtlı olan sadece 15,5 milyon Tunus dinarı tutarındaki borcunu tahsil edebildiğini belirtti. Ayrıca banka, mali politikalarına kara para aklama risklerine ilişkin prosedürleri dahil etmedi ve bu da, risklerle başa çıkmak için net bir strateji ve etkili kurallar geliştirilip kontrol altına alamamasına neden oldu.

Konu ile ilgili detayları bilen kaynaklar, gerekli teminatlar sağlanmadan büyük miktarda mali kredi alan çok sayıda iş adamının tutuklanmasının arkasında bu dosyanın yer alacağını söyledi.

Geçtiğimiz aylarda, Tunus kapsamlı bir gözaltı dalgasına tanık oldu. Gözaltılar, yolsuzlukla mücadele etmek ve ülkeyi yozlaşmış insanlardan arındırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından başlatıldı. Ancak muhalifleri bunu ‘siyasi hesaplaşmaya yönelik bir kampanya’ olarak nitelendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU