Fas Kralı'nın İsrail'le ilişkilerini eleştiren kişiye 5 yıl hapis

"Acımasız ve anlaşılmaz"

30 Temmuz 1999'da tahta çıkan Fas Kralı VI. Muhammed 59 yaşında (AFP)

Fas Kralı VI. Muhammed'i Facebook üzerinden eleştiren bir kişiye hapis cezası verildi. 

Başkent Kazablanka'da pazartesi günü görülen duruşmada, Said Boukioud'a 2020'de paylaştığı gönderiler nedeniyle 5 yıl hapis cezası verildiği belirtildi.

48 yaşındaki Boukioud'un avukatı Hasan Essuni ise kararı "acımasız ve anlaşılmaz" diye niteleyerek itiraz ettiklerini söyledi.

Boukioud, söz konusu paylaşımları, Fas ve İsrail'in Aralık 2020'de ABD'nin arabuluculuğunda "İbrahim Anlaşmaları"nı imzalayarak ilişkilerini normalleştirmesinin ardından yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Essuni, müvekkilinin bu paylaşımları yaptığı sırada Katar'da yaşayıp çalıştığını, İsrail'le hiçbir bağlantısı olmadığını ve gönderileri daha sonra sildiğini söyledi. 

Ülkenin anayasasına göre dış ilişkiler Kral VI. Muhammed'in yetkisinde. Essuni, mahkemenin Boukioud'un bu süreci eleştiren paylaşımlarını "krala hakaret" olarak gördüğünü belirtti.

2019'da da Fas hükümdarını eleştiren Youtube fenomeni Muhammed Sekkak aynı gerekçeyle 4 yıl hapis cezası almıştı. 

İsrail'in geçen ay Batı Sahra bölgesinde Fas'ın egemenliğini tanımasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli gelişme kaydedilmişti. Tel Aviv yönetimi, Fas'ın Batı Sahra topraklarında yer alan Dahile şehrinde konsolosluk açılacağını da bildirmişti.

Bu gelişmeler üzerine Kral Muhammed, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ülkeye davet etmişti. Netanyahu da Rabat yönetiminin davetine sıcak baktığını belirtmişti. Görüşme için henüz tarih belirlenmedi.

Öte yandan işgal altındaki Filistinlileri savunan Filistin için Fas Eylem Grubu, davetin bir felakete yol açacağını savunmuştu. Cumartesi günü tahta çıkışının 24. yıldönümü için düzenlenen törende konuşan Kral VI. Muhammed ise "Filistin'in haklı davasını sarsılmaz bir duruşla desteklediklerini" yinelemişti. 


Independent Türkçe, Guardian, Al Mayadeen 

DAHA FAZLA HABER OKU