Binance, 90 milyar dolarlık işlem hacmiyle Çin'in kripto yasağını deliyor

Kripto para borsasını en fazla kullanan üçüncü ülkeyse Türkiye

Binance, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), kripto para borsası Binance'in yasaklandığı Çin'de aylık 90 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu yazdı.

Binance'in kendi içinde kurduğu ve işlem akışlarını takip eden Mission Control adlı platformun verilerine göre, Çinli kullanıcılar mayısta Binance üzerinden 90 milyar dolarlık işlem yaptı.

WSJ, söz konusu verileri Binance'te çalışan ya da şirketten ayrılmış kişilerden elde ettiğini belirtirken, kaynakların isimlerini paylaşmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Platformun verilerine göre Çin'de Binance'e kayıtlı 5,6 milyon kullanıcı var ve bunların 911 bin 650'si kripto para borsasını aktif şekilde kullanıyor.

Söz konusu kişilerden 100 binininse ocak itibarıyla "kamusal nüfuz sahibi kişi" olarak kayıt altına alındığı savunuldu. Bu sınıflandırma, seçimle ya da atama yoluyla kendisine önemli bir kamusal görev verilen kişileri ve bu kişilerin birinci dereceden akrabalarını nitelemek için kullanılıyor. 

Kamusal nüfuz sahibi kişiler rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama gibi yasadışı eylemlere karşı finansal kuruluşlar tarafından yüksek riskli kullanıcılar olarak görülüyor. 

Türkiye üçüncü büyük pazar payına sahip

Haberde, Binance'in ikinci en büyük pazar payının yüzde 13'le Güney Kore'ye ait olduğu belirtilirken, üçüncü sıradaysa yüzde 10'luk payla Türkiye'nin yer aldığı yazıldı.

Çin Merkez Bankası, 2021'de ülkedeki tüm kripto para işlemlerinin yasaklandığını duyurmuştu. Yasağın ardından aynı yıl Binance'in Çin'deki işlem hacmi yüzde 24'ten yüzde 17'ye gerilemişti. 

WSJ ise kripto para borsasının ülkedeki mevcut işlem hacminin yüzde 20 civarında olduğunu ileri sürdü. 

Haberde, Binance'in müşterileri Çince alan adına sahip başka siteler üzerinden sisteme girerek işlem yapmaya yönlendirdiği iddia edildi. Ayrıca Çinli kullanıcıların VPN aracılığıyla borsa üzerinden işlem yaptığı da savunuldu.

Çin Merkez Bankası ise gazetenin yorum talebini reddetti. Binance'ten kimliğini paylaşmayan bir yetkili de Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a "Binance.com internet sitesi Çin'de engellenmiştir ve siteye Çin merkezli kullanıcılar tarafından erişilememektedir" dedi. 

ABD merkezli kripto para analiz firması Chainalysis'ten Kim Grauer, WSJ'ye "Çin'in kripto para piyasası gücünü koruyor" dedi. Grauer, 2021'de getirilen yasağa rağmen Çin'in kripto para işlemlerinde dünyadaki en büyük 4. ülke konumunda olduğunu söyledi.
 


"CZ" olarak da bilinen Changpeng Zhao, Binance'i 2017'de Çin'in Şangay şehrinde kurmuştu. Ancak Pekin yönetiminin kripto para sektörü üzerindeki baskıyı artırmasıyla Çin kökenli Kanadalı iş insanı, firmanın merkezini Malta'ya taşımıştı. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 45 yaşındaki Zhao hakkında haziranda dava açmıştı. Binance'e ve kurucusuna yöneltilen suçlamalar arasında kayıtdışı borsaların ve takas acentelerinin işletme, Binance.US platformunda alım satım kontrollerine dair usulsüzlükler ve  menkul kıymetlerin kayıtdışı arzı ve satışı yer alıyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU