Webb teleskobu soru işareti şeklinde garip bir kozmik cisim buldu

Teleskop bu tuhaf cismi, Dünya'dan 1470 ışık yılı uzaklıkta, Vela Takımyıldızı'ndaki iki genç yıldızı gözlemlerken tespit etti

Sıradışı nesne, NASA'nın "gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobu" diye nitelediği James Webb'in son derece keskin kameraları sayesinde görüntülenebildi (Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü)

NASA öncülüğünde işletilen yenilikçi James Webb Uzay Teleskobu, kusursuz bir soru işareti şeklini almış kozmik cismi görüntüledi.

Teleskop bu tuhaf cismi, Dünya'dan 1470 ışık yılı uzaklıkta, Vela Takımyıldızı'ndaki iki genç yıldızı gözlemlerken buldu.

Söz konusu cisim, Herbig-Haro 46 ve 47 diye adlandırılan iki yıldızın hemen alt tarafında yer alıyor.

Cismin tam olarak ne olduğu belirlenemedi. Ancak bilim insanları renginden ve şeklinden yola çıkarak bazı tahminlerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

James Webb'in bilim operasyonlarını yöneten Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nün temsilcileri, "Muhtemelen uzak bir galaksi veya etkileşim halindeki galaksiler. Birbirleriyle etkieşime girmeleri, bu soru işareti şeklini almalarını sağlamış olabilir" açıklamasında bulundu.

Araştırmacılara göre nesnenin kırmızı görünmesi, konumunun da Dünya'dan çok uzak olduğu anlamına geliyor.

Enstitüden gelen açıklamada ayrıca, "Bu özel nesneyi ilk kez görüyor olabiliriz" ifadeleri yer aldı:

Kesinlikle ne olduğunu anlamak için ek takip gerekiyor. Webb bize pek çok yeni, uzak galaksi gösteriyor. Yani yapılacak çok fazla şey var!

Illinois Eyalet Üniversitesi'nden fizik profesörü Matt Caplan da nesnenin birleşen iki galaksi olabileceğini söyledi.

Space.com'a konuşan bilim insanı, "Soru işaretinin üst kısmı daha büyük olan galaksinin bozulan bir parçası olabilir" diye ekledi:

Birleşmeler ne kadar kaotik olsa da, kıvrımlı kuyruklarını bu şekilde uzağa uzatan nesneler çok tipik.

 

Independent Türkçe, Livescience, CHIP

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU