Kur’ân’a yönelik provakatif saldırılara karşı İslam dünyasının tepkisi sürüyor

İslam İşbirliği Teşkilatı İsveç'in örgütteki ‘özel temsilcilik’ statüsünü askıya alan bir karar yayınladı

Bangladeşli Müslümanlar, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına karşı protesto düzenledi. (DPA)

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler, başta İsveç ve Danimarka olmak üzere Kur’ân-ı Kerim mushafının yırtılmasına ve yakılmasına izin veren ülkelerle ilişkilerini yeniden gözden geçireceklerini belirttiler. Ayrıca “İsveç ve Danimarka'daki büyükelçilerini istişare için geri çağırmak da dahil olmak üzere siyasi düzeyde gerekli kararların ve önlemlerin alınması gerektiğini” vurguladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İİT tarafından yapılan açıklamada, Kur'ân-ı Kerim'in kutsallığına ve İslami sembollere sistematik olarak hakaret edilmesine yönelik provokatif eylemlerin bir kez daha şiddetle kınandığı ifade edilerek söz konusu nefret suçlarına müsaade eden ülkelerle ekonomik ve kültürel ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gereği vurgulandı. Ayrıca üye devletlerin nefret suçlarını kınama bağlamında İsveç ve Danimarka ile ilişkilerinde aldığı önlemler takdir edildi.

İİT İcra Komitesi'nin 2 Temmuz 2023 tarihli toplantısında yapılan son açıklama doğrultusunda İİT Genel Sekreteri'nin “İsveç makamları, İslami değerlere ve sembollere hakaret ve saldırıları suç saymak ve bunların tekrarını önlemek için gerekli önlemleri alana kadar İsveç'in örgütteki özel elçisinin statüsünü askıya alma kararı” alması memnuniyetle karşılandı.

Kararda, yazılı, görsel, işitsel, elektronik, sosyal medya veya başka herhangi bir araç kullanılarak ayrımcılığa, düşmanlığa veya şiddete teşvik eden her türlü nefret savunuculuğu kınandı. Aynı şekilde en sonuncusu 20 Temmuz 2023 Perşembe günü İsveç’in başkenti Stockholm'de meydana gelen, Kur'ân-ı Kerim'in kutsallığına ve yüceliğine karşı art arda yapılan bariz saldırılar şiddetle kınandı. Yine 24 Temmuz 2023 Pazartesi günü Danimarka’nın başkenti Kopenhag'da, Kur'ân-ı Kerim’e yönelik mükerrer nefret eylemlerinden duyulan üzüntüye de vurgu yapıldı. İsveç ve Kopenhag yönetimi tarafından bu gibi eylemleri engelleme amacıyla herhangi bir önlem alınması bir yana, açıkça bu tarz eylemlere izin verilmeye devam edilmesinin sinir bozucu bir durum olduğu ifade edildi.

İİT tarafından yapılan açıklamada İİT'nin, ifade özgürlüğü adı altında yapılan bu tür eylemlerin tekrarlanmasının önüne geçecek önlemleri alması için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na heyet gönderme kararı aldığı aktarıldı. Ayrıca AB Komisyonu'na suç teşkil eden fiilin tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri alması çağrısı yapıldı.

İİT, İsveç ve Danimarka'daki yetkililerin bu tür eylemlerin tekrarını önlemek için önlem almamasını, uluslararası hoşgörü, barış ve güvenlik hakkındaki 14 Haziran 2023 tarihli ve 2686 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını ihlal ettiği şeklinde değerlendirdi.

İİT, üye devletlerinin başkentlerdeki büyükelçilerine, Kur'an-ı Kerim nüshalarına ve diğer kutsal İslami sembollere karşı iğrenç eylemlerin gerçekleştiği yerlerde, ulusal parlamentolar, medya ve sivil toplum kuruluşları düzeyinde ortak çaba çağrısında bulundu. Aynı şekilde İİT Genel Sekreterliği, İslamofobi ile Mücadele Eylem Planı’nın uygulanmasının hızlandırılması çağrısında bulundu.

İİT, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin “ayrımcılığa, düşmanlığa veya şiddete teşvik eden dini nefretle mücadele” konulu kararını memnuniyetle karşıladı. İİT, İnsan Hakları ve onu destekleyen ülkeler lehine oy kullanan BM İnsan Hakları Konseyi'nin tüm üye devletlerine derin saygısını ifade ederek tüm üye devletleri İİT anlaşmasının maddelerine uymaya davet etti. 

İİT, tüm devletleri, mevcut yasal ve idari çerçeveyi tam olarak uygulamaya veya gerekirse yeni mevzuat oluşturmaya, uluslararası hukuk, normlar ve standartlar kapsamındaki yükümlülüklerine uygun bir şekilde bireyleri ve toplulukları dine dayalı nefretten, şiddetten korumaya ve ibadet yerlerinin emniyetini garanti etmeye davet etti. 

İİT, New York ve Cenevre'deki İİT grubuna, nefret söylemini ve aşırıcılığı körükleyen, İslami sembollere ve kutsallıklara yönelik devam eden ihlalleri gündeme getirmeye ve BM’nin ilgili organlarını bilgilendirmeye devam etmesi talimatını verdi. Aynı şekilde başta AB olmak üzere dünya başkentlerini ve uluslararası kuruluşları bu açıklamayı dışişleri bakanlıklarına, diğer ülke ve kuruluşlardaki ilgili birimlere iletmesi yönünde gerekli adımları atmaya davet etti. Zira böylece İslami sembollere ve kutsal değerlere hakaret etmekte ısrar etmenin ciddiyeti ve sonuçlarının nereye varacağı anlaşılabilir.

İİT, organizasyonuna üye olan ülkelere uluslararası ve bölgesel gruplaşmalarla yaptığı toplantıların gündemine “İslamofobi olgusuyla mücadele” maddesinin eklenmesine devam edilmesi çağrısında bulundu. İİT Dışişleri Bakanları, İİT’nin bu alanda karşı karşıya olduğu zorluklarla yüzleşmek amacıyla Genel Sekreterlik bünyesindeki İslamofobi Gözlemevi'ni güçlendirmek için derhal gerekli adımlar atması adına Genel Sekreter'e yaptığı çağrıyı yineledi. Aynı zamanda Kur'an-ı Kerim nüshalarına, İslami sembollere ve kutsal değerlere saygısızlık konusunun, üye devletlerin dış işleri bakanlarıyla düzenlenen olağan toplantıda ajandalara ve BM Genel Kurulu'nun New York'ta yapılacak bir sonraki oturumunun da dipnotlarına konulması çağrısında bulundu.

İİT Dışişleri Bakanları, İİT Genel Sekreteri'ne, ülke yetkililerinin izniyle Kur'an-ı Kerim ve İslami değerlere saygısızlık edilen ülkelerle İİT’yi ilişkilendiren resmi çerçevenin gözden geçirilmesi için ‘özel temsilcilik’ statüsünün askıya alınması da dahil olmak somut adımlar atması talimatını verdi.

İİT, İslam ülkelerinin uluslararası düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi ortamına ilişkin ilkelerin, kuralların ve düzenlemelerin formüle edilmesi sürecine aktif olarak katkıda bulunma ihtiyacını yineleyerek BM Genel Sekreteri'ne İslamofobi ile mücadele konusunda özel bir raportör ataması çağrısında bulundu.

İİT ayrıca ister internette ister gerçekte şiddete teşvike yol açabilecek nefret söylemi ve saldırgan içeriğe karşı uygun yasal önlemlerin alınması çağrısında bulundu. İİT Dışişleri Bakanları, New York, Cenevre ve Brüksel'de İİT'yi temsil eden kuruluşlarla koordineli olarak dinler, kültürler ve halklar arası diyalog konulu konferanslar veya seminerler düzenlenmesi gereğini vurguladı.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU