Kendi halkını bombalayan Myanmar ordusunun hava saldırıları sertleşiyor

Cunta karşıtı direniş ülkenin neredeyse yarısını kontrol ediyor

Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)

1 Şubat 2021'de ordunun yönetime el koyduğu Myanmar'da cunta yönetimi, darbenin ardından direnişi kırmak için başlattığı operasyonlarda giderek daha sert yöntemlere başvuruyor.

ABD merkezli New York Times gazetesinin haberinde, muhalif gruplara savaş açan Myanmar ordusunun çok sayıda hava saldırısı düzenlediği ve sivil yapılar da dahil olmak üzere birçok hedefi vurduğunu yazdı.

Myanmar'dan gelen fotoğraf ve videoları teyit eden ve uydu görüntülerini inceleyen gazete, ülkede sivillere karşı uygulanan şiddetin tırmanışa geçtiğini belirtti.

Ülkedeki internet kısıtlamaları ve dijital gözetleme yöntemleri birçok olayın Myanmar dışında duyulmasını engellese de, gazete ordunun şiddet kampanyasının artarak sürdüğünü iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Myanmar'da ordunun şiddet eylemlerinin uzun bir geçmişi olsa da, birçok uzman yaşanan insani krizin daha önce görülmemiş düzeylerde olduğuna dikkat çekti.

Ordunun alışılmışın ötesinde bir güce sahip olduğu Myanmar, neredeyse bağımsızlığını kazandığı 1948'ten bu yana devam eden çatışmalara tanıklık ediyor. Onlarca yıldır gücü elinde tutan ordu bunu genellikle muhalefeti ezmek için kullanırken, 2017'den Rohingya Müslümanlarına karşı girişilen etnik temizlik harekatı tarihin en büyük mülteci krizlerinden birine neden olmuş ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

2021'de darbenin ardından muhalefetin kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti silahlı bir direniş gücü oluşturarak Myanmar'da geniş bir bölgeyi kontrolü altına almıştı. Myanmar ordusu da buna karşılık ülke genelinde hava saldırılarını artırdı.

New York Times'ın incelediği verilere göre nisan, mayıs ve haziranda gerçekleştirilen hava saldırılarının sayısı yılın ilk üç ayına göre iki kat artış gösterdi.


Myanmar ordusu üzerine çalışan uzman Anthony Davis, ordunun bir cezalandırma stratejisi olarak sivil hedefleri vurduğunu belirtirken, "Bu durum köyleri bombalamak, yakmak ve sivil nüfusu bu köylerin dışına çıkmaya zorlamakla ilgili" diye konuştu.

Muhalefetin ülkenin neredeyse yarısını kontrol etmeye başladığını hatırlatan Davis, ordunun artık sadece belli bölgelerde değil neredeyse her yerde savaşmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Hava saldırılarında yaşanan can kayıplarının yüzde 85'inin sivil olduğuna dikkat çeken Davis, "Şu anda hava gücü büyük oranda cezalandırma amacı taşıyor. Askeri etkisi oldukça az" dedi.

2021'de ayda ortalama 8 hava saldırısı yaşanırken, bu rakamın 2023'de 30'a kadar çıktığını aktaran New York Times, bu saldırılarda okulların, ibadethanelerin ve hastanelerin de vurulduğunu duyurdu.

Haberde muhalif grupların da hafif silah cephaneliğini genişlettiği ve ev yapımı patlayıcılarla yüklü küçük drone'lar kullanarak ordu mevzilerine saldırılar düzenlediği ifade edildi.

Durumla ilgili gazeteye konuşan Myanmarlı iş insanı U Thet Swe şu ifadeleri kullandı:

Myanmar'da her gün insanlar ordu tarafından öldürülüyor. Ama Facebook'ta profil fotoğrafımızı siyah yaparak yas tutmaya bile cesaret edemiyoruz. Kendi vatandaşlarımızın yasını tutmaya dahi cesaret edemediğimiz bir durumda yaşıyoruz.

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbeden bu yana Myanmar'da 60 bin sivil yapı tamamen yandı en az 3 bin 452 kişi de ordu tarafından öldürüldü.

Sone Kone
Sagaing bölgesinde yaklaşık 200 haneli bir köy olan Son Kone'den geriye kalanlar (New York Times)


Suu Çii'ye kısmi af

Myanmar cuntası sahada sivil hedeflere saldırırken, devrik lider Aung San Suu Çii ve eski Devlet Başkanı Win Myint'e verilen cezalarda ise indirime gitti.

Askeri yönetime ait yayın organlarında çıkan habere göre, ordu bugün gerçekleştirilen dini törende 7 binden fazla mahkuma yönelik af ilan etti.

Söz konusu af kapsamında, Suu Çii ve Win Myint'in de hapis cezalarında da indirime gidildi.

Hakkında 33 yıl hapis cezası bulunan ve 22 Haziran 2022'ye kadar ev hapsinde tutulan Suu Çii, son bir yılını başkent Nepido'daki hapishanede geçirmişti.

Çii'nin hüküm giydiği 5 suçun affedileceği ancak ev hapsinde kalmaya devam edeceği ifade edildi.


Independent Türkçe, New York Times, AA 
 

DAHA FAZLA HABER OKU