Japon medyası: Şi Cinping 2020'de Batı'yla savaşa hazırlık talimatı verdi

"Çin lideri bölgesel çatışma bekliyor"

Çin ordusunun yaklaşık 2 milyon aktif askeri personele sahip olduğu tahmin ediliyor (Reuters)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2020'de askeri liderlerle yaptığı bir toplantıda Batı'yla savaşa hazırlık talimatı verdiği iddia edildi.

Japonya merkezli Kyodo News'in toplantıyla ilgili belgelere dayandırdığı haberine göre, Şi Cinping Aralık 2020'de Çin Komünist Partisi Merkez Askeri Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şi'nin toplantıda askeri liderlere Doğu'nun yükseliş Batı'nın ise gerileme sürecinde olduğunu ve bu durumun bölgesel bir çatışma yaratacağını söylediği iddia edildi.

Habere göre Şi, III. Dünya Savaşı olasılığınınsa bulunmadığını belirtti.

Şi'inin "yerel bir çatışma" ifadesiyle hangi bölgeyi kastettiği bilinmiyor ancak Kyodo News, Tayvan'ın Şi tarafından olası bir "parlama noktası" olarak görüldüğünü öne sürdü.

Haberde toplantıyla ilgili 2020'de hazırlanan raporun, geçen yaz Çinli komutanlar ve parti yetkililerine gönderildiği ifade edildi. Raporun orduya ve partiye gönderildiği dönemde Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı büyümüş ve Çin-ABD ilişkileri Tayvan gerilimi nedeniyle kaynama noktasına erişmişti.


Şi'nin 2020'deki liderlik ettiği toplantı sırasındaysa Ukrayna savaşı henüz başlamamıştı ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e karşı bir ticaret savaşına girişse de Pekin-Washington ilişkileri bugünkü kadar kötü değildi.

Şi'nin askeri liderlerle toplantısı kapalı kapılar ardından yapılsa da, Çin lider benzer ifadeleri sıklıkla kamuoyunun karşısında da kullanıyor. Geçen yıl genelkurmayı ziyaret eden Şi, benzer şekilde tüm birliklere savaşa hazırlık kapsamlı eğitim ve tatbikatlar yapma talimatı vermişti.


Independent Türkçe, Kyodo News, RT

DAHA FAZLA HABER OKU