Cezayir’de 3 kişi ormanları kasten ateşe vermekten tutuklandı

Doğu şehirleri, yangınlarda yaşamını yitirenler için yas tutuyor

Evlerine yaklaşan yangını söndürmeye çalışan Tabarka sakinleri / Fotoğraf: AFP

Cezayir’in Skikda şehrindeki Cumhuriyet Savcısı yaptığı açıklamada, Skikda ormanındaki yangını kasıtlı olarak başlattıklarından şüphelenilen üç kişinin dün tutuklandığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu şahıslardan birinin Collo Mahkemesi’ndeki Cumhuriyet Savcılığı’na, diğer ikisinin de başkentte ‘Terörle Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne sevk edildiği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre yangınların çıkış sebebinin ortaya çıkarılması için ön soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili soruşturmanın ardından üç zanlı tutuklandı. Şüpheli, Collo Mahkemesi’ndeki Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi. Diğer iki şahıs, el-Harrouch Savcılığı’na sevk edilirken dosyaları Cezayir’deki Sidi Muhammed Mahkemesi Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’ne gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sivil Savunma tarafından yerel saatle 08:30’da yayınlanan rapora göre ülkenin doğusunda Bejaia, Skikda, Jijel, Bouira, Tebessa, Setif, el-Tarif ve Medea valiliklerinde 15 yangın kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı yaptığı ilk açıklamada ölü sayısının 25 olduğunu bildirdi. Ancak daha sonra sayının 34 olduğu bilgisini paylaştı. Yangından etkilenen bölgeler ile telefon şebekesindeki kesinti nedeniyle iletişim kesildi.

Bejaia şehrindeki kasabalar dün, pazar gecesi bölgeyi vuran ve pazartesi sabahının erken saatlerine kadar devam eden yangınlarda yaşamını yitirenler için cenaze töreni düzenledi. Çok sayıda bölgeyi yerle bir eden yangında ölenlerin sayısı 34’e yükselirken yüzlerce kişi de yaralandı.

Yangından etkilenen bölgelerde yaşayanlar kayıpların boyutlarını, felaketlere müdahale edilebildikten sonra fark ettiler. Yangından etkilenen bölgelere tüm ülkeden büyük yardımlar geldi.

Felaketten sağ olarak kurtulan bir vatandaş, yaşlı annesi de dahil olmak üzere ailesinden ve kuzenlerinden 16 kişiyi kaybettiğini aktardı. Aktivistler tarafından sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde başkentin 250 km doğusunda, Yukarı Bejaia’daki köylerdeki evleri yananların yaşadığı trajedi gözler önüne serildi. Bir süre önce ekin ekilen araziler adeta çoraklaştı.

269422.jpeg
Bejaia’da çıkan yangında birçok araç yandı / Fotoğraf: Reuters

 

Bölge sakinlerinden biri söz konusu trajediyi göz yaşları içinde şöyle aktardı:

“Benim ve çocuklarımın geçim kaynağı olan 100 meyve ağacının bulunduğu bir tarlam vardı. Yıllarca onlara baktım, çok para harcadım. Ama şimdi her şey bitti.

Üzüntü içindeki bölge sakini yangına su hortumlarıyla müdahale etmeye çalıştığını ancak yangının vahşeti ve yayılma hızının basit yöntemlerle kontrol altına alınamayacak kadar büyük olduğunu vurguladı.

Ancak tarla sahibi, aile fertlerini yangında yitiren birçok köylüye kıyasla kendisini ‘şanslı’ olarak gördüğünü söyledi. Zira büyük maddi zarara uğrasa da eşi ve çocuklarıyla birlikte alevlerden kaçmayı başardı.

Yangında kayıplara uğrayanların çoğu, söz konusu felaketle mücadele etme imkanlarının olmamasına karşı duydukları öfkeyi dile getirdi. Basına verdikleri röportajda kurtarma ekiplerinin ‘çok geç’ geldiğini veya diğer bölgelerde de ilk anda yardım ulaştırmadıklarını aktardılar. Bazıları da hükümetin iki yıl önce doğudaki şehirleri kasıp kavuran, 42 kişinin yaşamını yitirdiği ve ağır maddi hasara yol açtığı yangının ardından yangın söndürme uçakları satın alma sözleri verdiğini hatırlatarak olayın kader olup olmadığını sorguladı.

Bejaia’daki kültür derneklerine üye gençler, Darguina şehrindeki Kefrida Şelaleleri ve Bejaia’nın en güzel kıyılarından biri olan Bani Ksila’ya bakan ormanlık alandaki turistik yerler yanarken çekilen korkunç fotoğrafları yayınladı.

269422.jpeg
Bejaia’daki yangında birçok ev harap oldu. / Fotoğraf: Reuters

 

Doğal manzaralarıyla büyüleyici Ziama Mansouriah’ın ve griye dönen Jijel şehrinin fotoğrafları da yayınlandı. Şehrin, yıl boyunca dikkat çektiği mavi gökyüzü, özellikle yaz aylarında, sakinlerinin güzelliğinin ve ılıman atmosferinin tadını çıkarmaya geldiği bölge de kaybolmuştu.

Pazar gecesi şiddetli alevlerden kurtulanların çoğu, ormanlardan çıkan yoğun ısı ve yoğun dumandan boğulma tehlikesi geçirdi. Birçoğu şehirdeki hastane ve kliniklere sevk edildi. Bir kısmı dün akşam ilk müdahale yapıldıktan sonra oradan ayrılırken, bazılarının durumu ise tıbbi gözetim altında tutulmasını gerektirdi.

Yaralılar hastanelere taşınmaya devam ederken kurtarma ekipleri ve ambulansların hareketinin aksamasına neden olacak bir trafik yaratmalarından endişelenen Sivil Savunma dün, yaz tatili için diğer şehirlerden gelen tatilcilere, Bejaia ve Jijel’den ayrılmamaları ve kiraladıkları evlerde kalmaları çağrısında bulundu.

Sadece Bejaia’da 10’u asker 22 kişi yaşamını yitirdi. Yangın Bani Ksila’daki kışlalarına ulaştı. 25 asker daha yaralandı ve Savunma Bakanlığı yaşananlara ilişkin açıklamasında “Ordu müfrezesinin konumuna doğru yangın yönünün aniden değişmesine neden olan rüzgarlardan kaynaklandı” ifadesine yer verdi. Ordu, felakette yaşamını yitiren personelin cenazelerini defin işlemleri için memleketlerine götürdü. Çoğu, bir yıllık askerlik hizmetini yapmak için Bejaia’daydı.

Dün ayrıca, yangın söndürme uçaklarının, deniz suyu almak için Bejaia sahillerine indiği ve ardından yükseklerde etkilenen bölgelere uçtuğu görüldü.

                                                                         

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU