ABD'li astrofizikçiler: Etrafımız görünmez süpernovalarla çevrili

Ekip bu türden patlamalara "bozonova" adını verdi

Karanlık maddenin kendisi gözlemlenemediği için onun meydana getirdiği varsayılan gezegenlerin ve yıldızların da eldeki teknolojiyle gözlemlenmesi mümkün değil (Wikimedia Commons)

Yeni bir araştırmaya göre "görünmez yıldızlar" evrenin her yerinde süpernovalara dönüşerek, "görünmez patlamalar" üretiyor.

ABD'deki Cornell Üniversitesi'nden bir grup astrofizikçi, bozon yıldızlarının yakıtı tükendiğinde neler olduğunu araştırdı.

Karanlık maddeden oluştuğu varsayılan, gözlemlenmesi mümkün olmayan büyük ve teorik nesnelere bozon yıldızları adı veriliyor.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve internet sitesi ArXiv'de yayımlanan makalede bozon yıldızlarının da ömürlerinin sonuna geldiğinde diğer yıldızlar gibi büyük bir patlamaya sahne olacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu türden patlamalara süpernovalardan hareketle "bozonova" adını verdi. Ancak bu yıldızların karanlık maddeden oluştuğu varsayıldığı için bozonovalar, süpernovaların görünmez versiyonu.

Zira karanlık maddenin elektromanyetik dalgalarla (radyo dalgaları, gözle görülebilen ışık, x-ışınları, vb.) etkileşime girmediği, varlığının yalnız diğer maddeler üzerindeki kütleçekimsel etkisiyle belirlenebildiği varsayılıyor. Bu, bozonovaları da görünmez kılan bir etken.

Evrendeki hemen hemen her galaksinin kütlesinin yüzden 85'inden fazlasını oluşturduğu düşünülen karanlık maddenin evrende dalgalar halinde hareket ettiği ve sıkı kümeler oluşturarak bozon yıldızlarını meydana getirdiği söyleniyor.

Yeni araştırmaya göre de bozon yıldızının yaşlandıkça ya yeni karanlık madde biriktirerek ya da diğer bozon yıldızlarıyla birleşerek yavaş yavaş kütle kazanması gerekiyor.

Makalede, sonunda yıldızın kütlesinin kritik bir zirveye ulaşacağı ve böylece bozon yıldızının kendi içine çökmeye başlayacağı ifade ediliyor.

Bu çöküşün nispeten yavaş gerçekleşeceği ama karanlık madde sıkıştıkça enerji açığa çıkaracağı tahmin ediliyor.

Normalde yıldızlar ömrünün sonuna gelip süpernovalara dönüştüklerinde muazzam miktarda foton salar. Işık parçacığı anlamına gelen fotonlar kütlesiz oldukları için ışık dalgaları olarak gözlemlenebilir.

Öte yandan yeni araştırmada bozonova diye adlandırılan varsayımsal olayın bu şekilde gözlemlenmesi mümkün değil.

Araştırmacılara göre bu patlamalar Güneş Sistemi'nin çok yakınında bile gerçekleşiyor olabilir.

 

Independent Türkçe, Livescience, ArXiv

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU