ABD yönetimi Kuzey Kore sınırını izinsiz geçen askerin güvenliğinden endişeli

Ordu Sekreteri Wormuth, askerin "düzgün düşünemiyor olabileceğini" söyledi

Güney Kore'de konuşlu 28 bin ABD askeri bulunuyor (Reuters)

ABD ordusunun başındaki en üst düzey sivil görevli olan Ordu Sekreteri Christine Wormuth, Kuzey Kore sınırını geçen Amerikan askeri Travis King'in "düzgün düşünemiyor olabileceğini" söyledi.

ABD ordusunda er olarak görev yapan Travis King, Güney Kore'de saldırı suçlamasıyla bir süre tutuklu kaldıktan sonra ABD'ye gönderilmesine karşı çıkmış ve sınır bölgesinde katıldığı turistik bir tur sırasında sınırı geçerek Kuzey Kore topraklarına girmişti.

King'in akıbeti henüz bilinmezken, olayın ardından Pyongyang'dan da konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu Sekreteri Christine Wormuth, King'in olası motivasyonuyla ilgili tahminde bulunmayı reddederken, ABD'li askerin içinde bulunduğu durumdan ötürü stresli olabileceğine dikkat çekti.

Wormuth, "O genç bir asker ve bazı sonuçlarla yüzleşiyordu. Çok fazla olumsuz düşünceye sahip olduğunu tahmin edebiliyorum. Düzgün düşünemiyor olabilir ama bunu bilmiyoruz" diye konuştu.

King'in güvenliğinden dolayı endişeli olduğunu belirten Wormuth, Kuzey Kore'nin ABD'lilere karşı bazı vakalarda ölüme kadar giden şekilde kötü muamele uygulama politikasını hatırlattı.

2017'de Kuzey Kore'de tutuklanan ABD'li öğrenci Otto Warmbier'in işkence nedeniyle bitkisel hayata girdikten sonra teslim edildiğini hatırlatan Wormuth, "Er King'in Kuzey Koreli yetkililerin elinde olması beni çok ama çok endişelendiriyor. Ona nasıl davranacakları konusunda endişeleniyorum" ifadelerini kullandı.


ABD'li asker sınırı neden geçti?

Amerikan yönetimi Travis King'in durumuyla ilgili bilgi alabilmek için Kuzey Kore'yle iletişime geçme çabalarını sürdürürken, ABD'li askerin sınırı geçme sebebi de belirsizliğini koruyor.

Ocak 2021'de Güney Kore'ye gönderilen King, ekimde bir kavgaya karışmış ve ardından bir polis aracına zarar vermişti. Olayın ardından 50 gün hapis yatan King, 10 Temmuz'da tahliye edildi.

Tahliyesinin ardından hakkında ABD'ye gönderilme kararı verilen King, 18 Temmuz'da görevli subaylar tarafından havaalanına kadar götürüldü. Ancak subaylar King'i gümrükten geçirdikten sonra havaalanını terk etti.

Travis King
Travis King (Reuters)

Bunun üzerine geri dönen King, havaalanından ayrılarak Güney Kore-Kuzey Kore sınırında bulunan silahsız bölgeye düzenlenen turistik turlardan birine katıldı ve bu tur sırasında 43 kişilik grubundan ayrılarak Kuzey Kore sınırına geçti.

King'in bir disiplin soruşturmasıyla karşılaşacağı için ABD'ye dönmek istememiş olabileceği düşünülüyor.


Independent Türkçe, El Pais, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU