İran: İsveç’e büyükelçi atamayacağız

Tahran’ın açıklamasında Stockholm’ün yeni büyükelçisinin de kabul edilmeyeceği vurgulandı

Fotoğraf: AA

İran, Stockholm'ün Kur’an-ı Kerime saygısızlık edilen protestolar düzenleme izni konusundaki anlaşmazlık doğrultusunda, İsveç’in yeni Tahran Büyükelçisi’ni kabul etmeyeceğini ve Tahran’ın da Stockholm'e de bir büyükelçi atamayacağını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan devlet televizyonuna yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İsveç’in Tahran Büyükelçisi görev süresini tamamladı. Cumhurbaşkanı, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırgan hareket nedeniyle İsveç'in yeni Tahran Büyükelçisi’ni kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Abdullahiyan açıklamasında kendilerinin de İsveç'e büyükelçi de göndermeyeceklerini bildirdi.

Abdullahiyan ayrıca dün İsveçli mevkidaşı Tobias Bilstrom ile dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre duyuru, başkent Tahran'da yüzlerce kişinin İsveç büyükelçiliği önünde toplandığı gösteri sonrasında geldi.

Protesto oturma eylemine dönüştü. Kalabalık dağılmadan önce İsveç Büyükelçisi İran'dan sınır dışı edilene kadar eyleme devam etme sözü vererek binaya yumurta ve domates attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün cuma namazından sonra toplanan göstericiler, ellerinde İran bayrakları ve Kur’an-ı Kerim taşıyarak, "Kahrolsun ABD, İngiltere, İsrail ve İsveç" sloganı atarken, bazıları da İsveç bayrağını yaktı.

Tebriz, Meşhed ve İsfahan da dahil olmak üzere diğer büyük İran şehirlerinde de benzer gösteriler düzenlendi.

Gösteriler geçtiğimiz ay İsveç'te bir Iraklı mültecinin Stockholm'deki merkez caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasıyla ilgili olarak Stockholm ile İslam ülkeleri arasında gerilimin artmasıyla başladı.

İsveç’te geçtiğimiz perşembe günü Silvan Mumica adlı bir mülteci yeniden Kur’an-ı Kerim’e yönelik saygısızlığa imza attı. Olay, Müslüman dünyasında kınamalara yol açtı.

Aynı gün İran, Stockholm'ün ifade özgürlüğü gerekçesiyle gösteriye izin vermesini protesto etmek için İsveç Büyükelçisi’ni çağırdı.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU