PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 22 Temmuz 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 


İsrail Dışişleri Bakanı, İran'ın ardından Afrika'yı ziyaret etti

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Reisi'nin Afrika gezisinden sadece birkaç gün sonra temaslarda bulunmak üzere Kenya'ya gitti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Dışişleri Bakanı Alfred Mutua ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Cohen, "İran'ın Afrika'daki nüfuzunu artırma girişimlerinin arka planında, komşu kıtadaki bağları sıkılaştırmamız ve İsrail'in konumunu güçlendirmemiz özellikle önemlidir." dedi.

Cohen, Afrika Birliği zirvesine katılmak için Kenya'da bulunan Moritanya, Nijer ve Mali liderleriyle görüşmelerde bulundu. Mutua, "Kenya tarım ürünlerinin Avrupa Birliği için aynı nitelikler altında İsrail'e kabulünün uygulanmasını tartıştık" şeklinde konuştu.

Geçen hafta Kenya, Ruto ve Raisi arasındaki ikili görüşmenin ardından İran ile 22 mutabakat zaptı imzaladı. Uganda ve Zimbabve ile enerji, petrokimya ve iletişim konularını içeren anlaşmalar imzaladı.


Çin'den BRICS Zirvesi öncesi Afrika ziyareti

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Güney Afrika'daki BRICS toplantısı öncesinde diplomatik temaslarda bulunmak üzere Afrika'ya geldi. Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Başbakan Abiy Ahmed ile görüştü.

Etiyopya ve Çin, ikili, bölgesel ve çok yönlü işbirliğini daha da artırma konusunda anlaştı. Çin, Afrika'daki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Wang Yi, Nijerya, Kenya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor. ABD öncülüğündeki ekonomik topluluklara alternatif olması beklenen BRICS'in dönem başkanlığını Güney Afrika yürütüyor.

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan bir ekonomi topluluğu. Dönem toplantısı ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek, devlet başkanları düzeyinde katılım sağlanacak.


Somali ve ABD'den Eş-Şebab'a ortak operasyon

ABD Ordusu'nun desteğiyle Somali Ulusal Ordusu (SNA), düzenlediği ortak operasyonda yedi üst düzey lider dahil olmak üzere yaklaşık 100 Eş-Şebab üyesi teröristi öldürdü.

Galgaduud il sınırındaki Eş-Şebab üslerine eş zamanlı hava ve kara operasyonları düzenlendi. Somali'den yapılan açıklamada, "ABD ordusunun Eş-Şebab teröristlerini yok ederken gösterdiği dayanışma ve yardım için minnettarız" ifadeleri kullanıldı.

Geçen yıl cumhurbaşkanı olarak seçilen Hasan Şeyh Mahmud, Eş-Şebab'a karşı "topyekün bir savaş" ilan etti ve teröristlerin 10 yıldan fazla bir süredir elinde tuttuğu bölgeleri geri aldı.

Eş-Şebab ve IŞID'e yakın terör grupları yüzünden Somali'de uzun yıllardır güvensizlik hakim. 2007 yılından beri Afrika Birliği tarafından yetkilendirilen ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından görevlendirilen Somali'deki Afrika Birliği Geçiş Misyonu (ATMIS) Eş-Şebab ile aktif olarak savaşıyor.


Kenya'da vergi protestoları şiddetlendi

Kenya'da vergi artışlarına yönelik kitlesel protestolar günlerdir devam ediyor. Hayat pahalılığı ve vergi zamlarına yönelik tepkilerden dolayı başlayan gösteriler, gündelik hayatta önemli aksamalara yol açtı.

Polise taş atan ve yer yer çatışmalara giren göstericilere yönelik göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve gerçek mermi kullanıldı. Muhalefet liderlerinden birinin gözaltına alındığı haberi üzerine çatışmalar daha da kızıştı. 60'tan fazla gösterici gözaltına alındı ve mahkemeye çıkartıldı.

Artan muhalefete ve şiddetli gösterilere rağmen Başkan William Ruto, yeni vergi artışlarını savunmaya devam ediyor. Kenya'da gerilim hala yüksek ve protestolar azalma belirtisi göstermiyor.

Vatandaşlar sokaklara sükuneti geri getirecek, hayat pahalılığına rağmen getirilen ek vergilerin iptalini sağlayacak bir çözüm bekliyor.


Johannesburg'da büyük patlama

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da işlek bir yolu ikiye bölen büyük patlamaya gaz sızıntısının neden olduğu açıklandı. Sosyal medyaya yansıyan ve dünyanın gündemine oturan patlama görüntülerinde patlamanın şiddetiyle büyük otobüslerin yerinden fırladığı ve devrildiği görülüyor.

Patlama sonucu 1 kişinin öldüğü, 50 kişinin yaralandığı açıklandı. Patlamanın gerçekleştiği yol ortadan ikiye yarıldı. Yetkililerden gelen açıklamada, "Gördüğümüz görüntülerde herhangi bir terör faaliyeti yok, kazara ateşlenen bir gaz patlamasıydı" ifadeleri kullanıldı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU