Tanınmamak için estetik ameliyat geçiren Venezuela eski istihbarat şefi ABD'ye iade edildi

Hugo Carvajal, uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanıyor

Carvajal, 1999-2013'teki Chavez iktidarının en güçlü isimlerinden biri olarak görülüyordu (Reuters)

Hugo Chavez döneminde Venezuela istihbarat servisinin şefliğini yapan General Hugo Armando Carvajal, İspanya'dan ABD'ye iade edildi.

Carvajal uzun süredir Kolombiya'daki gerilla grubu FARC'ın uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarına destek sağladığı iddiasıyla ABD Hazine Bakanlığı tarafından aranıyordu.

New York'taki başsavcılık Carvajal'ın 2006'dan istihbarat şefliği görevini kullanarak varış noktası ABD olan 5 bin 600 kilo kokaini Venezuela'dan Meksika'ya kaçırdığını öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"El Pollo" (Tavuk) lakaplı 63 yaşındaki Hugo Carvajal'ın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hakkında da suçlayıcı delillere sahip olduğundan şüpheleniliyor.

Eski Venezuela istihbarat şefinin iadesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Carvajal'ın temyiz başvurusunu reddetmesinden hemen sonra geldi.

Kararın ardından harekete geçen İspanyol mahkemesi Interpol'den Carvajal'in derhal ABD'ye iade edilmesini talep etti.

Hugo Carvajal, herhangi bir uyuşturucu kaçakçılığı şebekesiyle veya FARC'la bağı olduğu iddialarını defalarca kez reddetmişti.

2019'da Maduro'ya karşı muhalefet lideri Juan Guaido'nun başkanlık iddiasını destekleyen Carvajal'ın rütbeleri sökülmüştü. Olayın ardından Venezuela'yı terk eden Carvajal, Nisan 2019'da İspanya'da tutuklanmıştı.

İlk olarak ABD'nin iade talebinin "siyasi amaçlı" olduğuna hükmeden İspanyol mahkemesi Carvajal'i serbest bırakmış, daha sonra karar değiştirilse de Venezuelalı general 2021'e kadar yakalanamamıştı.

İspanyol polisi Eylül 2021'de yakalanan Carvajal'ın bu süreçte sıklıkla ev değiştirdiğini ve tanınmamak için estetik operasyon geçirdiğini açıklamıştı.

Carvajal'ın ABD'nin yanı sıra Venezuela tarafından da vatana ihanet ve terörizmin finansmanı suçlamalarıyla arandığı biliniyor. 

 

Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU