50 yıldır çiftleri gözlemleyen psikologlar açıkladı: İlişkiyi felakete dönüşmekten koruyan 1 numaralı yol

İkili bu yönteme "yansıtıcı dinleme" adını veriyor.

Bilimsel araştırmalar, mutlu birlikteliklerin kalp sağlığını iyileştirdiğini gösteriyor (Unsplash)

50 yıl boyunca ilişkileri neyin başarılı kıldığını araştıran ve çiftleri gözlemleyen iki ABD'li psikolog, ilişkiyi felakete dönüşmekten koruyan bir numaralı kurallarını açıkladı.

Jessica Griffin ve Pepper Schwartz, CNBC için birlikte kaleme aldıkları yeni yazıda çoğu ilişkinin zayıf iletişim nedeniyle başarısız olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ikiliye göre yalnızca romantik ilişkilerde değil, arkadaşlık, aile ve hatta iş ilişkilerinde de kullanılabilecek güçlü bir araç var.

İkili bu araca "yansıtıcı dinleme" adını veriyor.

"Yansıtıcı dinleme, herhangi bir ilişkiyi felaketten kurtarabilir" diyen iki psikoloğa göre  bu yöntemin amacı, partnerlerin onaylandığını ve duyulduğunu hissetmesi.

İkili, "Doğru yapılırsa duyguları şu şekilde olur: 'Tamam, şimdi anlaşıldığımı hissediyorum'" ifadelerini kullanıyor.

Bahsi geçen yazıda, yansıtıcı dinlemenin uygulanması için 10 adım sıralanıyor. O adımlar şu şekilde:

1. Hem oturabileceğiniz hem de göz teması kurabileceğiniz sessiz bir yer bulun. Kimin konuşacağını belirlerken bir fincan, bir bez, herhangi bir nesne kullanın. Konuşan kişi nesneyi elinde tutsun. Diğer kişi nesne kendisine verilene dek konuşamaz.

2. Partneriniz konuşmadan önce, "Anlamama yardım et" veya "Seni anlamak istiyorum" gibi motive edici cümleler kurun. Böylece partneriniz sözünü bitirene dek onu dinleyeceğinizi anlar.

3. Partnerinizin sözünü kesmeden özgürce konuşmasına izin verin. Partnerinizin ne söylediğine odaklanın, göz temasını koruyun veya başınızı sallayın.

4. Konuşma sırasında kendinizi kontrol edin. Gözlerinizi devirmeyin, iç çekmeyin veya güçlü tepkiler göstermeyin. Partrenirizi sizin bakış açınızdan değil, onun bakış açısından anlamaya çalıştığınızı unutmayın.

5. Partnerinizin söylediklerini başka kelimelerle tekrar edin.

6. Partnerinizin duygularını not edin. 

7. Doğru anlayıp anlamadığınızı sorun.

8. Partnerinize duygularını paylaştığı için teşekkür edin. Bakış açısını daha iyi anladığınız için ona minnettar olduğunuzu bilmesini sağlayın.

9. Soruna katkıda bulunduğunuz için özür dileyin. "Böyle hissettiğin için üzgünüm. Asla niyetim bu değildi ama duygularını incittiğimin farkındayım" gibi cümleler kurulabilir.

10. Sorunu çözün. Artık partneriniz anlaşıldığını hissettiğine göre, ikiniz soruna şu fikirle birlikte saldırabilirsiniz:

Birbirimize karşı değiliz. Bu soruna karşı ikimiz birlikteyiz.

 

Independent Türkçe, CNBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU