Güney Afrika lideri Ramaphosa: Putin'i tutuklamak "savaş ilanı" demek

Ramaphosa, muhalefetin Putin'i tutuklama talebi hakkında ifade verdi

Son BRICS zirvesi geçen yıl Çin'de yapılmıştı (Reuters)

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Rusya lideri Vladimir Putin'i tutuklamanın "savaş ilanı" olacağını söyledi.

Ramaphosa, gelecek ay Johannesburg'da yapılacak BRICS zirvesine gelmesi durumunda Putin'i tutuklanması gerektiği yönündeki yasal başvuru kapsamında savunma verdi.

Güney Afrika ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), Putin'in ülkeye basar basmaz gözaltına alınması ve ICC'ye teslim edilmesi için yasal başvuruda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika lideri, "Rusya görevdeki devlet başkanının tutuklanmasını savaş nedeni olarak göreceğini net bir şekilde iletti. Rusya'yla savaş riskine girmek anayasamıza aykırı" diye konuştu.

Ramaphosa, ayrıca Rus liderin tutuklanmasının Güney Afrika'yı koruma görevinde başarısız olması anlamına geldiğini belirtti.

Putin'in yakalama kararı için muafiyet arayışında olan Pretorya hükümeti, kararın uygulanmasının ülkenin ve devletin güvenliğini tehlikeye atacağı yönünde savunma yaptı.

ICC'ye taraf olan Güney Afrika'nın normal şartlarda yakalama kararını uygulaması ve Putin'i tutuklaması gerekiyor. Ancak BRICS zirvesine ev sahipliği yapacak olan ülkenin Rusya'yla iyi ilişkiler arayışında olduğu biliniyor.

Ramaphosa, Ukrayna savaşının başından bu yana Washington'dan gelen "Moskova'yı kınama" baskısına direnirken, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin krizi tetiklediğini söylemişti.

Ülke basını Ramaphosa'nın yardımcısı Paul Mashatile'nin, Kremlin'den Putin'in ülkeye gelmemesini istediğini iddia etmişti.

Kremlin'den cuma günü yapılan açıklamadaysa Putin'in henüz konuyla ilgili kararını vermediği belirtildi. Çin, Brezilya ve Hindistan liderlerininse zirveye katılması bekleniyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya lideri Vladimir Putin hakkında Ukrayna'daki çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların Rusya'ya kaçırıldığı suçlamasıyla yakalama kararı çıkarmıştı.


Independent Türkçe, RT, Kyiv Post

DAHA FAZLA HABER OKU